Listerióza

Dobrý večer, ráda bych si ověřila, zda je možná nákaza listeriózou z klasických uzenin (salámů) především vepřové či drůbeží šunky, čajového salámu, rybiček v konzervě jako jsou sledi, tuňák atd., dále tresčích jater z konzervy případně jiných syrových ryb typu zavináče, pepřenky apod. zakoupené v lahůdkách. Hrozí nákaza i u salátů, které nejsou vyrobeny z majonézy (např. sýrový salát z taveného sýra). Pokud se listerióza ničí tepelnou úpravou, stačí např. u hermelínu, pokud se zkonzumuje napařený tzn. upravený nad párou? Moc vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Nejsem si jistá, zda skutečně máte na mysli listeriosu. Zdrojem této infekce jsou zířata - svaci, ptáci, korýši.., od nich se bakterie dostávají do odpadních vod, půdy, výkalů. Zdrojem může být i nemocný člověk či zdravý přenašeč a vstupní branou infekce bývá především porušená kůže, dýchací cesty, trávicí trakt a spojivka. Přenos je možný i z matky na plod transplacentárně. Takže pokud by např. šlo o přenašeče, který infikuje výše uvedené potraviny, pak nákaza touto cestou možná je.

 
Líbí se vám odpověď?
-6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: