Listerioza

Dobrý den,jsem v 10.týdnu těhotenství a třetí den po bolestech v krku jsem navštívila svoji lékařku a ta mi řekla že mám angínu a dala mi antibiotika.záhajila jsem ještě včas léčbu ? nebo už je pozdě a můžu přijít o miminko ? někde jsem četla že listerioza má stejné příznaky jako angína...tak se bojím jestli nemám náhodou listeriozu protože jsem si vzpomněla že na začátku těhotenství jsem snědla asi tři nebo čtyři pochoutkové saláty..mohla jsem se tak nakazit ? a nebo třeba poškodit plod ? teď mám strach aby ve mě neumřelo nebo abych mu nějak neublížila,včera jsem byla u svojí gynekoložky a ta říkala že se miminku daří dobře ale teď když mám tu angínu tak mám opravdu že o miminko příjdu nebo se narodí mrtvé.A taky jsem se chtěla zeptat jak je to ohledně hermelínu ? Když je tepelně opracovaný můžu ho sníst ? A co jiné sýry ? jaké jsou vhodné a nevhodné ? díky za vaše odpovědi.

Odpověď odborníka:

Nemějte obavy lékařka jistě zvolila antibiotika s ohledem na graviditu. Listerióza -Typicky se objevuje do 24 hodin po požití velkého množství bakterií a trvá asi 2 dny. Projevuje se horečkou, vodnatým průjmem, nevolností, mohou se objevit bolesti hlavy, kloubů a svalů Je vědecky prokázáno, že dostatečný příjem sýrů a mléčných výrobků v těhotenství snižuje riziko vzniku zubního kazu u dětí.“. V těhotenství není nutné se ani plísňových sýrů obávat, je ale rozumné nepřekročit dávku 150g denně. Nadměrná konzumace uvedených sýrů se v těhotenství nedoporučuje, neboť existuje obava ze zdravotní závadnosti kultivovaných plísní, pomocí nichž sýry zrají. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: