Lymeská borrelioza

Minulý týden na dovolené jsem měl několik štípanců - nevím přesně od jakého hmyzu. Jeden z nich byl kousek nad kotníkem a když jsem se v sobotu ráno vzbudil, noha byla ztuhnutá a nemohl sem došlápnout. To sem během pár vteřin rozchodil ale noha pořád bolela. Vzal jsem si zyrtec a místo bodnutí namazal fenistilem. V neděli už bolest úplně zmizela a zůstal jen otok kotníku a nártu a v místě bodnutí červeno-fialový flek. Dál jsem nohu mazal fenistilem a před spaním jsem si bral ibalgin. Dnes (středa) už je otok nepatrný a flek v místě bodnutí se taky každý den zmenšuje. Podobnou reakci jsem měl i před pár lety po stoupnutí na vosu takže jsem tomu nepřikládal důležitost, obzvlášť když se příznaky po fenistilu zlepšují. Několik lidí mě ale varovalo před boreliózou (klíště jsem neměl), tak jsem se pro jistotu vydal k obvodní lékařce, ale ta měla zrovna dovolenou. Díval jsem se ještě na internetu na fotky a flek který mám na noze já, je od těch u boreliózy celkem odlišný. Chtěl bych se zeptat jestli by bylo s těmito příznaky vhodné navštívit nemocnici nebo o nic vážnějšího nepůjde, když flek po fenistilu pomalu mizí. Přikládám aktuální foto a děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Hezký den Martine, je pravda, že Lymeskou Borreliozu může krom klíštěte přenášet i drobný hmyz, takže anamneza klíštěte při podezření na Borreliozu nutná není a mohlo by se teoreticky tedy o Borreliozu jednat. Na druhé straně Váš kožní nález skutečně nevypadá jako typický Erytema migrans, tedy úvodní projev Borreliozy, při kterém se má zahájit cílená antibiotická terapie..
Nyní tedy zkuste nález na kůži sledovat, pokud by měl tendenci se zvětšovat, navštivte Vašeho praktického lékaře, navštivte ho také, cítil-li byste se nějak nestandartně, měl byste virozu, únavu, bolest v krku, bolest v zátylku, zvýšenou teplotu, bylo by Vám zle.. Odběr krve na protilátky v této fázi není doporučen, protilátky se vytváří až po několika týdnech po štípnutí. Pokračujte dále v mazání Fenistilem a sledujte Váš zdravotní stav. S pozdravem, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: