Magnetická rezonance, problémy s bederní páteří

Dobrý den, pro problémy s bederní páteří (diagnóza M431) jdu na magnetickou rezonanci. Je nutná aplikace kontrastní látky? Pokud ne, mohu odmítnout? Mám panický strach z napíchnutí žíly, která se mně i špatně hledá. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, u magnetické resonance rozhoduje o aplikaci kontrastní látky až lékař přímo při vyšetření, podle potřeb obrazu, který tam uvidí. Proto se nestresujte, je možné, že kontrast nebude nutný a jen nativně bude snímkování stačit. Důležité je, aby personál věděl o tom, že máte paniku a komunikovala jste s ním o tom, zkuste si nechat předepsat i u obvodní lékařky lék na zklidnění, jednorázové, abyste se mohla uklidnit, vezměte si jej hodinu před NMR /pro všechny případy/. Dohodněte se s ní, jistě bude mít pochopení. Pokud vám kontrast navrhnou, odmítnout není pro vás a vaše zdraví moc moudré, značně se tím zhroší možnost co nejpřesnější diagnostiky vašeho problému, což jistě nechcete a tím by vyšetření bylo jen poloviční. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: