Malá děloha a otěhotnění

Dobrý den, obracím se na vás s touto prosbou. Již přes rok se snažím otěhotnět, je mi 27 a manželovi 33. Od puberty jsem měla nepravidelný cyklus, řešený proverou a poté 8 let braní antikoncepce. Nikdy jsem nebyla těhotná, operovaná, ani závažná onemocnění.Po vysazení HA se menstruace opět opožďovala, takže jsem velice brzo navštívila odborníka, který to začal řešit. Nakonec se přišlo na to,že mam zřejmě náznak PCO, dle drobných cyst na vaječnících, jinak horm. profil v pořádku Manželovi byl mezitím zjištěn špatný SPG, málo spermií s malou pohyblivostí, zatím byl jen na jednom, kde nám bylo řečeno, že se to může změnit, bere vitaminy, cvičí, přestal kouřit atd..., já byla odeslaná na laparoskopii a hysteroskopii, plus zjiště průchodnosti vejcovodů. Výsledek byl takový, že průchodnost ok, vaječníky normální velikosti, udělán drilling kvůli PCO, jediný problém který mě dost vyděsil a který mi nikdo neřekl z ultrazvuku je ten, že mam prý hraniční dutinu děložní, v podstatě na úrovni pubertálního věku... Bylo mi řečeno, že to způsobuje potraty. Jenže mě to vyděsilo z toho důvodu, že nás čeká pravděpodobně umělé oplodnění, kvůli špatnému SPG, tak si ty potraty nemůžu dovolit. lékař naznačil, že by mohly pomoci lázně a pak navození jakéhosi stavu pseudogravidity? můžete mi tento pojem vysvětlit? ke svému dr. jdu na kontrolu až za 14 dní, mam trochu strach, chtěli sme si při IVF nechat zavést dvě embria. Je skutečně možný donosit s takto menší dělohou jedno dítě nebo i dvě? jak velké je riziko potratů? a při poševním ultrazvuku se na toto nepřijde? byl mi dělán několikrát a o tomto se mi nikdo nezmínil.., jsem z toho dost zmatená, měla jsem radost, že je vše ok, ale ta děloha mě dost vystrašila. děkuji vám moc za odpověď., Ještě bych chtěla dodat, že cca 3 měsíce cvičím metodu dle MOjžíšové, byla jsem i na mobilizaci kostrče.., hezký den a děkuji M.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, velikost dělohy je dost podstatná věc, je mi divné, že by si nikdo předtím při vaginálním ultrazvuku nevšiml, že je děloha menší. Navrhovala bych vám nezávislou konzultaci u jiného gynekologa /nejlépe ve velkém centru,který má veliké zkušenosti z různých oborů, nevím,kde se v současnoti léčíte.../, který by se soustředil na dělohu a řekl vám svůj nezávislý názor. Jinak vám doporučuji spec.stránky s touto problematikou www.zenska-neplodnost.cz. Poznamka: Specialni poradna pro PCO je v UMPD (Ustav pro matku a dítě Podolí). Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x