Malabsorbční syndrom

Dobrý den paní doktorko a vůbec všichni, kteří jste otevřeli tento odkaz. Děkuji za odpověď, a napadají mě další. Malabsorbční syndrom mám už dlouho, pak mám dráždivý tračník. Před 8 lety jsem jednou zvracela natrávenou krev, doktorka na gastroskopii mi odebrala vzorky na biopsii, mezi tím než přišly výsledky, tak mi odebrala krev na protilátky na lepek. Ty vyšly úplně v pořádku. Mezi tím dorazila biopsie, ta vyšla pozitivně zánět v doudenu. Tak mi řekla, že když krev vyšla negativně a biopsie pozitivně, že neví co má dělat, že jsem a nejsem celiatik. Nakonec mi nasadila bezlepkovou dietu. Už jí držím cca. 8 let. Často mě bolí břicho jako když jsem ještě jedla normální jídlo. Byla jsem letos na laparoskopii pro bolest břicha, ale tam bylo vše v pořádku. Podotýkám, že dietu dodržuji na 100% Proto se chci zeptat, jestli se to nemohlo zaměnit za jiné onemocnění. Dá se někde udělat nové vyšetření? Někdy mám ty bolesti silné, tak nevím co s nima mám dělat, tak mě jen napadlo, jestli se netrápím dietou zbytečně. Děkuji Petra

Odpověď odborníka:

1) Bezlepková dieta někdy pomáhá i v případě, kdy pacient vůbec celiakií netrpí ( lupénka, různé ekzémy), takže zlepšení při této dietě není úplně 100% potvrzení této diagnosy. Ale pokud máte obtíže stejné, jako před nasazením diety, asi tato dieta moc smysl nemá. 2) Zánět sliznice tenkého střeva může mít i jiné příčiny - např. Crohnova choroba. Endoskopické vyšetření se samozřejmě může podle potřeby zopakovat. 3) Bolesti břicha a dráždivý tračník mají velmi často příčinu psychickou a v těchto případech pomáhají léky ordinované psychiatrem. Takže bych doporučovala obrátit se s konzultací i na něj.

Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: