Malá výška dítěte, předčasné dospívání

,Prosím o radu týkající se mého vnuka. Od narození je malého vzrůstu, jeho výška se stále drží na nejnižší křivce grafu. Nyní v 7 a půl letech měří 116 cm. Výška rodičů je u matky 158 cm, u otce 178 cm. Oba rodiče dosti brzy dospívali, matka měla menstruaci asi v 10 a půl letech a od té doby už téměř nerostla. Dá se nějak ovlivnit dospívání, aby nebylo předčasné a neomezilo růst? Chlapec byl na kontrole na endokrinologii a podle lékařky výška odpovídá výšce rodičů. Byl tam již před několika měsíci a chodí po půl roce. Při první kontrole, asi před dvěma a půl roku mu dělali rentgen ruky, kostní věk byl nižší než skutečný. Od té doby je po půl roce pouze prováděno měření výšky. Zajímalo by mě, zda je toto dostačující nebo by mělo být ještě provedeno nějaké jiné vyšetření. A také, jak jsem uvedla výše, zda se dá ovlivnit , aby nebyla předčasná puberta. Děkuji za váš názor a radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste sledováni na endokrinologii, tak bych doporučovala postupovat jak Vám poradili. Kostní věk je sledovaný, odložení předčasné puberty je opět v rukou Vašeho lékaře. Určitě vnukovi nabíraly hladiny hormůnů v krkvi, které ovlivňují růst i pohlavní vývoj.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x