Málo prostorná velká fontanela

Dobrý den,při propuštění z porodnice my oznamili ,že muj syn ma hrozně drobnou fontanelu,pediatrička sdělila že je na špčku prstu,já bych rekla tak 0,5cm,a že se s tím nedá nic dělat,nevím jestli mě nemá radši poslat na neurologii,aby to hlídali hned,nebo jestli mam čekat až zaroste uplne,nebo až neporoste hlavička,četla jsem že operace je vhodná do pul roku ditěte,pokud je to nutné,mam strach,vsude se pise ze fontanela zarusta v 18,m ,jinak je problem,pochybuji že rozmer 0,5cm vydrží ještě 17,m

Odpověď odborníka:

Dobrý den, lékařka Vašeho syna má pravdu, nic se s tím nedělá, až v případě, že se uzavře dříve než v 6 měsících. Nemějte strach, ve většině případů je to normální a jak se dětem zvětšuje hlavička, trochu se zvětší i fontanela a mozek se vyvíjí zcela bez problémů. Fontanela se uzavírá mezi 9. a 18. měsícem, 18. měsíc je doba, kdy by jistě uzavřená být měla. Pokud by se Vám zdálo, že se zmenšuje a uzavře se již během prvního půl roku, určitě by měl dítě vidět neurolog. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Růstové grafy dávají rodičům jistotu
Články: Růstové grafy dávají rodičům jistotu
Každý starostlivý rodič...
Scintigrafie skeletu
Články: Scintigrafie skeletu
Scintigrafie (scinti...
Růstové grafy ukážou
Články: Růstové grafy ukážou "budoucnost"
Růst a jeho sledování patří...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: