Mám navštívit specialistu?

  • Dotaz od: Marie Gawlasová
  • Publikováno: 28.8.2008
  • uLékaře.cz

, Dobrý den, chci se zeptat. Mám zvýšenou srážlivost krve(neberu žádné léky, prý tímto typem poruchy trpí velké procento obyvatel a většina z nich o tom ani neví) a zjistila jsem, že se mi začaly dělat takové ty malé metličkové křečové žíly. fialové zabarvení. Moje matka je měla taky křečové žíly a nevím, jestli díky nim, ale dostala mozkovou mrtvici. Já beru hormonální antikoncepci, je to jen jednosložková, gestagenní antikoncepce, která prý srážlivost neovlivňuje, protože na srážlivost má větší vliv hlavně estrogenní antikoncepce. Nohy mám ale v poslední době těžké a škube mi v nich. Mám sedavé zaměstnání, ale s nohama hýbu a dělám cviky, začala jsem taky chodit a pravidelně cvičit. Mám se obávat něčeho vážnějšího a jít k lékaři? nebo počkat, zda problémy po změně životního stylu ustanou? Děkuji za informace. Marie Gawlasová

Odpověď odborníka:

Tzv. metličky jsou křečové žíly, máte k nim dědičný sklon, antikoncepce a sedavé zaměstnání stav ještě poněkud zhoršuje. Se srážlivostí to ale nemá nic společného. Vaše matka dostala mrtvici z jiných důvodů. Doporučuji rychlou chůzi, plavání, kdykoli to jde, dávejte si nohy nahoru, při delším stání alespoň přešlapujte, aby se krev rozproudila. Samotné metličky jsou víceméně kosmetický problém, ale jestliže trpíte i pocitem, těžkých nohou nebo bolestmi, doporučuji preventivně užívat nějaký preparát na zpevnění žilní stěny( na recept) - Detralex, Cyklo3fort apod., měla byste ho užívat dlouhodobě. Dále je vhodné střídat teplou a chladnou sprchu na nohy.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: