Mám změnit psychiatra?

Dobrý den, je mi 30 let a asi v 5ti letech jsem byl diagnostikován na diagnózu "Lehká mozková dysfunkce", která mi byla rodiči sdělena, až v době mých problémů s výukou a plněním úkolů na střední škole. Po škole jsem v praktickém uplatnění s LMD problémy neměl, až do srpna 2014, kdy jsem nastoupil do práce pomocného dělníka ve výrobě. Tam jsem totiž rozpoznal, že mé reakce jsou mnohem pomalejší a sám se projevuji daleko více a déle zmatenými reakcemi než ostatní. Zřejmě mám i nějaké ty výpadky krátkodobé paměti, když mi při mém plnění běžné praxe zadá, abych splnil něco dalšího a velmi často se musím ptát "cože?" nebo "prosím?", s čímž mám problémy odjakživa. Před touto prací jsem byl dlouho bez práce a mám od toho období deprese a psychiatr mi předepisuje lék Elicea (20mg na večer), který mi již nepomáhá. Zřejmě se mi deprese projevuje i v práci. V úterý jsem se při neobvykle zrychleném dýchání málem zhroutil, když přiběhla kolegyně a poradila mi, ať dýchám pomalu, jinak se mi udělá špatně (na nohou jsem nestál, byl jsem opřený o elektrickou skříň a kolena zapřená o protější regál a přestával jsem vidět). Od počátků, kdy jsem rozpoznal svou omezenost v práci, začal jsem se zajímat o diagnózu LMD (i v angličtině) a dočetl se o přečlenění diagnózy do ADHD, což jsem si po prostudování přiznal, že do té diagnózy zřejmě zapadám. Problémy se spánkem jsem do té doby považoval za normální jev související spíše se špatnými návyky. Je to již asi půl roku, co jsem se ptal svého psychiatra, zda jsem léčen na správnou diagnózu. Zda deprese není spíše důsledkem mé LMD nebo jak se dnes označuje ADHD. On mi na to odpověděl cosi ve smyslu, že mám sice LMD, ale není to ADHD, že to jsou dvě rozdílné diagnózy. Tehdy mne napadlo, že můj psychiatr v tomto ohledu zřejmě zamrzl v 80. letech a od té doby se o podobné diagnózy moc nezajímal. Od té doby jsem byl rozhodnut, že ač budu dál docházet k psychiatrovi a brát lék Elicea 20 mg, navrátím se k meditacím, které jsem provozoval před 5ti lety za účelem poznání někdejších praxí potlačovaných kultur spojovaných s fenoménem gnóze. Bohužel ani po častějších pokusech o meditaci, se mi stále nedaří dostat do meditativního stavu. Takže od dob, kdy se u mne projevuje deprese, se mi to nepodařilo už nikdy - jde asi o 4 roky. Také se mi nedaří uvolnit celé tělo, abych se mohl odvázat do stavu, kdy bych se mohl vůbec pokoušet o vymanění z myšlenkových pochodů. Obzvlášť velký problém mám s pravým stehnem, které jako by bylo stále mírně napnuté. Pro tento jev zvažuji zkusit akupunkturu. Jsem ale přesvědčen, že kdybych před 5ti lety s meditacemi nepřestal, k depresi by nejpravděpodobněji nedošlo a ani by se v práci má diagnóza tolik neprojevovala. Z období, kdy jsem byl meditativní stav schopen udržet řádově od jednotek do desítek minut, byl jsem mnohem soustředěnější, rychlejší, aktivnější a spánek jsem měl velmi dobrý. Bez budíků jsem byl schopen vstávat běžně po 6ti hodinách nepřetržitého spánku. V poslední době jsem ale rozhodnut, že s tím musím něco udělat, protože poslední měsíc cítím v práci nepříjemný tlak v hlavě a pocit brnění. Také vnímám, že nevědomě natahuji uši, což může být i příčinou. Avšak nevím, zda to opravdu souvisí s ADHD, LMD, nebo depresí a pokud ano, tak zda existuje u nás v ČR odborník, který by mi byl schopen pomoci. Zajímalo by mne, zda existuje nějaké řešení mých problémů. Nicméně ty z poslední doby budu konzultovat i se svým psychiatrem při příští návštěvě v úterý 15.12. Za Vaši odpověď Vám předem děkuji a přeji hezké Vánoční svátky a Šťastný nový rok. S pozdravem Lubomír P.S.: Pro doplnění informací bych snad zmínil, že na střední škole jsem měl také problémy s nepřetržitou únavou. Nevím zda to souvisí, ale při přemýšlení nad problémy a vjemy, které se jeví jako neřešitelné, se u mne i nadále projevuje nadměrná únava, která přechází až v ospalost. Často se mi tak stává, že musím jí spát i ve dne, když nejsem zrovna v práci.

Odpověď odborníka:

Milý Lubomíre, CO se týče LMD je to diagnoza co patří na smetiště dejin, psychiatrie, samozřejmě ADHD neboli hyperkinetická porucha pozornosti, je správnou diagnozou toho, co vás asi trápí. Pravda že existují modernější léky jako Atomoxetin (Strateraa) nebo i jiné preparáty. Myslím si, že saam změna psychiatra nic neřeší. Já osobně s tímto lékem mám zkušenosti takové ale tak to bude i u jiných léků, že to funguje tehdy, když je toto doplněné kvalitní psychoterapií, rozhodně to zítra proberte. hodně štěstí MUDr. Mirosl. Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rakovina konečníku a tračníku (kolorektální karcinom)
Články: Rakovina konečníku a tračníku (kolorektální karcinom)
Kolorektální karcinom je v...
Jak se žije bez štítné žlázy
Články: Jak se žije bez štítné žlázy
Chodí mezi námi mnoho lidí...
Co si počít s jizvičkami po akné
Články: Co si počít s jizvičkami po akné
Akné, nepříjemné kožní...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: