Mám se objednat k psychiatrovi?

Dobrý večer, nevím, kde začít. Už několik let přemýšlím o svém psychickém zdraví, a nedokážu posoudit, jestli je to se mnou až "vážné" a mám obavy, aby se mi psychiatr nevysmál či nad mými problémy nemávl rukou.. Jsem velice úzkostný člověk, s časem (zruba od mých devatenácti let/teď je mi 23/) cítím, že přestávám zvládat stresové situace (jsem studentkou posledního ročníku magisterského oboru), buď se uvnitř sebe samé hroutím, mám návaly horka a nemůžu dýchat, anebo mám ke všemu liknavý přístup, jsou dny, kdy nejsem schopná vstát z postele, kdy mi připadá, že nic nemá smysl (přestože si plně uvědomuji, že to není nic racionálního, nemám se nijak špatně, netrpím vážnými zdravotními problémy, rodinná situace je stabilní, v profesním i studijním životě jsem, dá se říci, úspěšná), straním se kontaktu s lidmi, vyhledávám samotu. V těchto mých "stavech" apaticky koukám do prázdna, občas u sebe pozoruji myšlenky na sebevraždu (ne, že bych měla odvahu jí spáchat a plně si uvědomuji, jak bych tím ublížila svým blízkým a že to celkově není řešení), prostě jen uvažuji jaké by to bylo apod. Strašně mě ubíjí fakt, že nemám žádný logický důvod k tomu být takhle depresivní, připadám si jako ubrečená chudinka, slaboch. Dalším mým problémem je neschopnost komunikovat s okolím, mám spoustu známých, pár opravdových přátel, ale nikomu se se svými obavami nesvěřuji, nechci je tím zatěžovat, neumím se někomu tak hluboce otevřít.. V partnerském životě mě trápí to samé. Máte na základě výše uvedeného hrubého výčtu problémů pocit, že bych měla navštívit nějakého odborníka a pokud ano, jak by asi probíhala léčba, popř. co mi vlastně je? Vím, že nemůžete odhadovat diagnózy naslepo od stolu, ale pomohla by mi jen představa, co mohu očekávat. Děkuji za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Kateřino. Z toho, co píšete se domnívám, že by Vám mohla návštěva ambulantního psychiatra prospět a pomoci. Přijdete k němu, on se Vás nejdříve nechá mluvit o tom, co Vás trápí, nebojte se mu otevřít, on ty informace nijak nezneužije a jsou důvěrné. Lékař zhodnotí Váš psychický a fyzický stav a podle toho zhodnotí, zda by Vám pomohlo nasazení antidepresiv, která nejsou návyková, možná by Vám dal i nějaké anxiolytikum proti úzkostem. Často se tyto léky kombinují a mají velký úspěch, jen začnou působit až po několika týdnech, tak abyste se nebála, že u Vás nefungují. Já se domnívám, že by se u Vás moho jednat o úzkostně depresivní poruchu, která se dá dobře léčit. Až Vám bude psychicky lépe, budete mít větší klid na zkoušky, pohodu s přítelem a snad i přestanete myslet na sebevraždu. Držím Vám palce, přeji hodně úspěchů při studiu a přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: