Migréna akutní stav

Dobrý den, ráda bych se zeptala na svého syna-9let, migrénami trpí cca 2roky. Záchvat byl ze začátku 3x měsíčně, asi rok poté z ničeho nic ustoupily, cca 2x za 3 měsíce. Od srpna letošního roku se objevily zase, spouštěčem byla nejspíš momenukleóza a následné oslabení organismu. Začínali jsme na 2 zschvatech týdně, dnes bolí hlava neustále, velký záchvat jednou za 5 dní.Syn bere seropran na noc, rosemig na akutní stav a antiepileptika. Nic nezabírá. S paní neuroložkou jsme již zoufalí, všechny testy měl v pořádku, nikde nic nebylo, ani ne před 1/2rokem byl na MR - v pořádku. Ráda bych s ním šla do nemocnice, ale v MSK je pouze FNO Ostrava, kde je dětské neuro oddělení a tam mi na rovinu řekli, že dřív jak za 3 měsíce ho nevezou, s tak rychle zhoršujícím se stavem mám strach, že je to moc dlouhá doba. Paní. lékařka mi poradila vyčkat na akutní stav a odvézt ho do FNO, že pry tak by si ho tam nechali na pozorování a vyšetřili jej. Jaké mám prosím možnosti, zaplatím cokoliv, dojedu kamkoliv, jen abych věděla jak s migrénami bojovat!Co je podmínkou přijetí, přijali by mi ho akutně? Děkuji mockrát!!! Klára

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Kláro Migrény u dětí jsou spíše problém dospívajících dívek. U chlapů je toto vzácnější, ale spíše v podobném věku jak uvádíte. Zvládnutí migrény by mělo být v kompetenci každé ambulance dětské neurologie. Existují i specializované porady headologie- pro bolesti hlavy. Myslím, že podobné v Ostravě jsou, včetně FN Poruba. Přímo hospitalizace na dětském neurologickém oddělení by byla nutná spíše k vyšetřování, zda nejde o jiný problém než migrénu Ta například čistě teoreticky zde mohla být původně, ale nyní se průběh zkomplikoval – může být po udávané mononukleose, může to být ale vymizením efektu dosavadní léčby. MRI mozku vyloučilo jistě hlavní jiné vážné problémy. Někdy je ale potřeba doplnit vyšetření s MR angiografií k znázornění cév někdy se znázorněním žilních splavů. Také ev.vyloučení zánětu je potřeba použít další vyšetření- vyšetřit mozkomíšní mok tzv. lumbální punkcí. Migréna je velmi citlivá na různé vlivy. Psychický tlak u školáků, hormonální změny, denní režim. Obavy s dalšího příchodu a čekání záchvatu. Nedostatečný pitný režim. Málo hořčíku-magnesia.Také se u dětí stává že v dalším období vymizí. Může se zhoršovat blokádami krční páteře, které u migreniků častěji vznikají a dále potíže zhoršují. Také dlouhodobé a časté používání i jinak dobrých a šetrných analgetik ev i léků na migrenu- triptany / např, Rosemig/ může vést, že pomůžou potom jen krátce a další záchvat ale spíše přivolají. Potom je někdy nutné na určitou dobu tyto léky vysadit, podávat infůze, někdy právě i za hospitalizace. Antiepileptika jako delší kůra na stabilizaci jsou účinná, ale u každého je reakce individuální a je někdy nutné vyzkoušet více skupin těchto léků. Zdravím dr Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Boj s psoriatickou artritidou nekončí u kortikoidů
Články: Boj s psoriatickou artritidou nekončí u kortikoidů
Lupénkou neboli psoriázou...
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Dostanu infarkt nebo mrtvici? Zeptejte se kalciového skóre
Články: Dostanu infarkt nebo mrtvici? Zeptejte se kalciového skóre
Onemocnění srdce a cév je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Rakovina konečníku a tračníku (kolorektální karcinom)
Články: Rakovina konečníku a tračníku (kolorektální karcinom)
Kolorektální karcinom je v...
Lumbální punkce
Články: Lumbální punkce
Lumbální punkce, slangově...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: