Mikrocitarni anemie

Dobrý den, Mám mikrocitarni anémii velikost ery 78.7. Ost.hodnoty v krevnim obrazu jsou v naprostém pořádku.Železa mám prý také dostatek. Na to,ze mám menší cer.krvinky se přišlo z náhodného krevního obrazu před pul rokem.Poprvé byla velikost 77.6. Bylo mi doporučeno zkusit brát železo,to jsem brala ale jen par dnu,protože jsem po něm mela velkou zácpu. Dale mne paní dr.odeslala na sono břicha a ledvin to bylo v pořádku. Včera jsem s ni hovořila a dr.mi řekla,ze ty hodnoty oproti normálu jsou snížené jen lehce a neresila by je.Mne to vsak znepokojuje a chci se zeptat jestli se tím nemám zabývat.Nebo se raději pro jistotu nechat odeslat na nejaka další vyšetření.popř.jaká vyšetření lze podstoupit.Mám strach aby se nejednalo např.o rakovinu. Děkuji předem vřele za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, mikrocytární anemie bývá u žen vašeho věku nejčastěji způsobena výraznějším menstruačním krvácením. Nesnášenlivost substitučních preparátů s obsahem železa je poměrně častá, ať už se jedná o sklon k zácpě nebo naopak průjem. Lze ji zmírnit záměnou preparátu. K dostání je jich několik, účinnost je srovnatelná, je třeba zkusit, který budete tolerovat nejlépe. Pokud ani potom nedojde k normalizaci, bude na místě podstoupit endoskopické vyšetření zažívacího traktu, event. další dovyšetření. Zdravím vás.

MUDr. Petra Koudelková
MUDr. Petra Koudelková

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Nemocnice Pelhřimov, oddělení vnitřního lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: