Mikrobiologické vyšetření střev

Dobrý den, bojuji již nějakou dobu s nadýmáním, zácpou a pálením žáhy. Byla jsem již na několika vyšetřeních a testech (alergologie, krevní testy na slinivku břišní a játra, kolonoskopie, gastroskopie..). Vše negativní až na zjištěný mírný chronický zánět jícnu. To se už teď díky lékům i dodržování zásad zlepšuje. Co mě ale stále trápí, jsou ty střevní potíže. Bylo mi řečeno, že mám s největší pravděpodobností "pouze" funkční poruchu trávení a že se mám vyvarovat určitým jídlům a to je vše. Se zácpou se snažím bojovat různými prostředky, ale s nadýmáním si opravdu nevím rady. Vyzkoušela jsem již nějaká léčiva, doplňky stravy, čaje, změnu jídelníčku... Teď mám pocit, že mám tento problém po každém jídle a to se snažím jíst menší porce a obecně nenadýmavou stravu. Přemýšlím nad tím, že jsem ještě neměla mikrobiologické vyšetření střeva, jestli tam nemám rozmnožené nějaké bakterie nebo kvasinky. Mám často také bakteriální a kvasinkové záněty v pochvě, tak myslím, že by to s tím mohlo souviset. Chci se zeptat, kde si o toto vyšetření můžu zažádat? Myslíte, že je to na místě řešit? Nevím, jestli o to požádat u obvodního lékaře, na gastroenterologii nebo si to zaplatit v nějakém speciálním středisku... Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, popisované problémy mohou být skutečně způsobeny poruchou složení střevních bakterií, zvlášť jestli jste užívala antibiotika. Spíš než mikrobiologické vyšetření bych Vám doporučil preparáty s laktobacily (v lékárně Vám jistě poradí firemní preparáty) a tzv. živé jogurty, které také laktobacily obsahují.

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: