Mnohočetný myelom?

Před měsícem mne začla bolet bederní páteř- při předklonu a ještě více při záklonu. Lehkou bolest pociťuji i při stiski. Byla jsem nedávno na imunologii na odběrech krve, krevní obraz apod. je prý v pořádku. Se bolestí zad jsem se vydala k prakrické lékařce, pouze mi doporučila klid a analgetika a prý se mám za 2 týdny ukázat. Hodně jsem četla o mnohočetném myelomu, že sw může takto projevovat. Dá se to zjistit i z testů na imunologii nebo se mám obávat? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Milá Deniso, ano mnohočetný myelom se může projevovat bolestí zad. Jeho výskyt ve vašem věku není ale příliš častý. Nevím, jaké přesně testy Vám na imunologii dělaly, uvádíte jmenovitě pouze, že je v pořádku krevní obraz. U myelomu je v krevním obraze anemie (nedostatek červených krvinek), z dalších základních vyšetření jsou to zvýšení celkové bílkoviny v krvi, vysoká sedimentace, zvýšení vápníku a další. Kromě bolestí pátěře jsou velmi častými příznaky únava, dušnost, otoky,, bolesti hlavy, zhoršené vidění, opakující se infekce a další. Takže pokud máte základní odběry v pořádku a trápí Vás pouze bolest v páteři nemusíte se myelomu obávat.

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: