Močové cesty

Dobrý den, v 1. a 2. roce mi byla provedena operace oboustraného refluxu moč. cest. Do 5let jsem brala ATB,do 16 pravidelně kontrola v urolog. poradně. V 18 jsem byla na kontrole v nemocnici,vše v pořádku,ve 20 jsem otěhotněla a měla 4ledvinové koliky,dítě v pořádku.Od té doby mám záněty a atb tak 4xročně. Letos už mám 13-té ATB je září, stále mám bolesti,pálení a krev v moči. Moč je zakalená, zapáchá, nejvíce se mi příznaky vrací před menses a v období ovulace. Bolí mě až ledviny,nejvíce močák, pomalu lezu po čtyřech, šíleně trpím při močení už jsem z toho všeho ve stresu, zoufalá. Přišla jsem o skvělou práci i když mám na neurčito,potřebují větší flexibilitu a né někoho kdo onemocněl. ATB mi už muselo odrovnat imunitu. Urolog mi tvrdí, že je to manželem, ale ten byl 2xna stěru a vše v pořádku, u mě stěr též ok, urolog mi nechce udělat ani 3denní kultivaci a ani poslat na venarologi bo jak... urolog to více řešit nechce je přesvědčen o svém.. posledně byl hodně nepříjemný.Mám strach je mi 26let a nevím jak dál,abych byla zase v pořádku. Mám najít nového urologa, lékaře....jsem zoufalá bez atb vydržím v pohodě max 14dní,než se to vrátí. Co když mě zase zlobí to, kvůli čemu mě operovali jako batole?Krev se mi dostávala do moče, špatná funkce nějakých pánviček..Praktická lékařka se snaží. Přestěhovala jsem se ze Slezska do Krkonoš(4roky), stala jsem se alergikem+astmatikem(2roky), může být souvislost? Do toho chceme miminko a takhle to nejde když nejsem ok...Potřebuji pomoc, jen nevím kde jí hledat, aby mi pomohli. Děkuji Vám za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Šárko. Při opakujících se infektech močových cest doporučuji nejdříve vyloučit infekci chlamýdiemi a ureaplazmaty ( nezachytíme ich v moči, jsou to vnitrobuněčné patogény, ale tělo si proti něm tvoří protilátky). Diagnóza se stanoví na základě odběru krve- lze i u praktika. Pokuď se u Vás jejich infekce potvrdí, je nutné vyšetřit i krev manžela a při pozitivitě Vás pak léčit součastně. (Ponováč se jedná o vnitrobunečné patogeny, léčí se antibiotiky, které působí uvnitř buněk a k běžně podáváným antibiotikům jsou odolná). Nezapomínejte na dostatečný pitný režim aspoň 2litry tekutin/den, brusinkové preparáty a při antibiotikcé léčbě a 10dnů po ní lze užívat Uro-Vaxom na posílení imunity. Pokuď nepochodíte u praktika, žádejte vyšetření v nefrologické ambulanci. Nemyslím si, že trpíte refluxem moči do ledvin- to by jste měla opakovaně i záněty ledvin a na ultrazvuku rozšířené močovody. Hodně zdraví a více štěstí na trpělivé lékaře.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: