Motani hlavy, nesoustredenost, pocit na usnuti

Asi pred pul rokem sem zacal pri rizeni auta pocitovat problemy - neco mezi motanim hlavy, neschopnosti se soustredit, pocit na usnuti. V te dobe se mi take dost zhorsil zrak (nevim jestli sem to driv jen prehlizel nebo se to opravdu hodne rychle zhorsilo) a dostal sem bryle (leve oko – 0.5 dptr a 1.0 cylindr …. Prave oko – 1.75 dptr a 0.25 cylindr). Vyse zminovane problemy v aute sem spojoval se zhorsenym zrakem. Bryle mam cca pul roku a problemy stale pretrvavaji, spise se posledni dobou zhorsily natolik, ze nejsem schopny uz vubec ridit. Stejne problemy zacinam uz pocitovat i mimo auto, kdy pri chuzi kdyz koukam na neco do dalky, tak se projevuji ony zminene problemy s motanim hlavy, nesoustredenosti, ikdyz je to v mnohem mensi mire nez v aute a zatim me to zas az tolik neomezuje. Nejhorsi je to v aute, kdyz se treba rychle podivam do strany a pak zpatky pred sebe, tak mi delsi dobu trva nez se hlava srovna. Posledni mesice taky pocituji, ze jsem mnohem vic unavenejsi nez drive a mnohem vice zivam. Treba dneska cely den nic a pak kolem poledne, kdyz sem vencil psy na louce, tak snad 5 min sem v kuse zival a problemy s hlavou se projevovaly vice nez normalne. Mam za sebou vysetreni - CT mozku, EEG, krevni testy, rehabilitace krcni patere (po te se to trosicku zlepsilo bych rekl, ale po par tydnech zase spatny) – vsechny vysetreni dopadly dobre.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, myslím si, že by jste měl v prvé řadě zrevidovat svůj životní styl. Pokud jste více unavený, motáte se, máte rozostřené vidění a základní vyšetření jsou v normě, je potřeba se zeptat, jestli nejste přepracovaný. Nevím jak moc pracujete a kolik máte volného času pro sebe, jak kvalitně spíte, jak se stravujete nebo jestli dodržujete pitný režim apod. tyto věci by jste si měl řádně uvědomit, jestli máte přiměřeně zdravý životní styl nebo ne. Pokud vám pomohla rehabilitace, je potřeba v ní pokračovat. rehabilitace je aktivní způsob léčby, do kterého se musí zapojit i klient, jinak nefunguje. Pokud jste teda cvičil jen s fyzioterapeutem a doma jste nedělal nic, pak se nedivte, že se potíže rychle vrátily. Rehabilitace vám pomůže jen v případě, že budete denně cvičit to, co vás na fyzioterapii naučili a to dlouhodobě. Co se týče provedených vyšetření, nevím jaké krevní testy jste absolvoval, je jich velké množství. Pokud nebyli provedeny, je na zvážení doplnění testů na funkci štítné žlázy, imunologii, železo atd. Vaše vyšetřování a terapii by měl hlavně řídit neurolog ve spolupráci s rehbilitací. přeji pěkný den.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: