Motání hlavy, pocit strachu

Dobrý den. Nejdřív jsem si neuvědomoval co se se mnou vůbec děje. Zhruba 6 let zpátky jsem měl po špatném jídle žaludeční příhodu a skončil jsem v nemocnici. Od té doby jakoby se ve mě něco zlomilo. Neustále jsem se začal sledovat.jakékoli pichnuti v oblasti břicha mě dohnalo k přemýšlení co by to se mnou zase mohlo být a dostal jsem strašný strach z bolesti nebo snad ze smrti. Byl jsem na všemožných vyšetřeních ale samozřejmě mě nic nezjistili. Po nějakém čase byl na nejakou dobu klid ani jsem si na to nevzpomněl. Pak jsem měl lehkou nehodu na motorce při které jsem si natáhl nějaké svaly kolem hrudní páteře. Ta bolest mě vystrelovala do hrudníku směrem k srdci. Když bolest ani po rehabilitacích nepřešla opět jsem se dostal do stavu kdy jsem přemýšlel co to může být, vystresoval jsem sám sebe až tak že jsem se jen klepal a ležel a byl jsem si stoprocentně jistý že mám infarkt a zemřu. Potom po době jsem měl zase chvilku klid. 3 týdny zpět jsem se nachladil a začalo mě bolet za krkem a takový podivný tlak v hlavě. Rano v práci se mi začala točit hlava začal jsem se třást a srdce bušilo jako o závod. V tu chvíli se mi v hlavě objevilo absolutní prázdno - nedovedl jsem na nic myslet, na nic se zaměřit, když jsem se nutil přemýšlet o tom třeba co budu dělat další den nešlo to.to mě tak vyděsilo že jsem dostal pocit že začínám bláznit nebo že jsem zešílel. Tento stav u mě trvá už 3 týdny a nemůžu se ho zbavit motá se mi hlava hlavně když vstanu, špatně spim, tak na půl,jsem unavený a mám strašné sny. Nemám absolutně z ničeho radost i když se mi něco podaří.jsou dny kdy žádný problém nemám a pak úplně bezdůvodně se mi to vrátí a mám v hlavě jen černé myšlenky o divnych věcech co by mě ani v životě nenapadly. Proto pokládám dotaz sem jestli to nemůže být otázka psychiky. Já si myslim že to může souviset jen si to začínám uvědomovat až teď po letech nekvalitního života. Nevím jak s tím mám sám bojovat, prosím o radu. Děkuji je mi 26 let.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jakube, Dle všeho , jak píšete trpíte hypochondrickou poruchou, jsou tam trochu i příznaky panické poruchy. Nelekejte se není to nadávka, ale normální diagnoza. Já to spíše nazývám zdravontí fobií. Vždyt normální je mít o sebe strach, protože zdravíáme jen jedno a život také. Zde se však jedná o nepřiměřenou úzkost , která vede k častým návštěválékařů a zhoršení kvality života. Přitom je to porucha, která se dá léčit a zvládat. Určitě neváhejte vyhledat lékaře specialistu psychiatra, a svěště se mu se svými potížemi. Hodně štěstí. MUDr. Miroslav Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: