Motání hlavy, slabost, zhoršené vidění

Měla bych na Vás dotaz, minulý rok v srpnu se mi to stalo poprvé, začala se mi motat hlava, měla jsem pocit na omdlení, mravenčení v obličeji a rukou, polila mě zima a pustil se do mě třes, který sem nemohla zastavit a trval cca 20minut po tomto záchvatu jsem byla unavená bolela mne záda - krk, klouby a stehenní svaly, měla jsem i pocit na zvracení. Po prvním tomto stavu se mi to stávalo cca 3x do měsíce pak se to cca na 5měsíců odmlčelo a teď to začalo znova, měla jsem už druhý tento stav během 9ti dní. Můj lékař mě poslal na sondu do žaludku, kolonoskopii a pak na psichiatrii, protože si s tím nevěděl rady, psychiatr mi řekl, že to může být panika, ale léky mi nenapsal, chci se zeptat zda mám trvat na nějakém dalším vyšetření u praktického lékaře. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Slečno Veroniko,
podle popisu se opravdu s velkou pravděpodobností jedná o záchvaty paniky. Není to vážné onemocnění, ale je obtěžující. Jestliže se frekvence zvyšuje bylo by dobré vypozorovat, jaké situace paniku vyvolávají. Většinou je to odezva na nějakou sociální situaci. Nemusí se vůbec jednat o velký konflikt, může jít i o drobnost nebo se více drobností nakumuluje. A poté by bylo vhodné naučit se danou situaci lépe zvládat. Pokud na to člověk nestačí sám je vhodné docházet na psychoterapii, kde se problémy probírají a klient se učí zvládat sociální situace. V terapii existují léky užívající se podle potřeby při začátku záchvatu, ale je u nich vysoké riziko vzniku závislosti. Vzhledem k Vašemu nízkému věku je proto asi psychiatr nepředepsal. Další volbou jsou antidepresiva v situaci, kdy by panika člověka velmi omezovala v práci,při studiu apod. což zřejmě není Váš případ. Někdy pomohou preparáty s magnesiem/hořčíkem, ale i jejich nasazení by bylo vhodné probrat alespoň s obvodním lékařem.
Co se týče dalších vyšetření. Někdy provádějí neurologové test na spasmofilní tetanii, který bývá někdy u paniky pozitivní, ne však vždy. Pokud máte pocit, že se potíže zhoršují zvažte kontrolu u psychiatra, aby event. doporučil psychoterapii a můžete si promluvit o terapii.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: