Možné jaterní potíže

Dobrý den, před pár lety jsem prodělal infekční mononukleozu, která byla úspěšně vyléčena. Ke konci roku 2015 jsem měl strach o zdraví svých jater, protože jsem čas od času (hlavně po alkoholu) pociťoval takový tlak/bolest v pravém podžebří a později jsem na hrudi našel drobné žilky (podobné těm co bývají např na nohou), které se vyskytují napravo v oblasti kousek pod pravým prsem, kousek jakoby pod podpažím. Ihned jsem si skrze Google diagnostikoval jaterní cirhózu, kde tyto viditelné žilky na hrudi jsou jedním z příznaků, kdy už prý bývá pozdě. Urychleně jsem si nechal udělat kompletní krevní testy včetně jaterních a vyšetření moči. Byl jsem téměř smířen s nejhorším, ale v ordinaci ze mě měli nakonec srandu, protože jsem měl výsledky jaterních testů v absolutním pořádku. Měl jsem jen lehce zvýšený cukr a kyselinu močovou v krvi. Přestal jsem se tedy na nějakou dobu tak úzkostlivě pozorovat, ale dnes jsem si všiml že se žilek objevuje více a jsou viditelnější, zároveň občas pociťuji tlak v podžebří. Jinak žádné další příznaky nemám, chuť k jídlu mám nad míru, začal jsem hubnout, ale díky výrazné úpravě jídelníčku, vyřazení cukru častým aerobním cvičením. Mám opět velké obavy o svá játra, neboť ony žilky na hrudi nejsou věcí, kterou lidé běžně mívají. Zejména v mnou popisované oblasti. K doktorovi se mi již moc nechce, protože jsem byl minule za hypochondra (možná opravdu jsem), ale mám o své zdraví zkrátka jen strach. A ještě se zeptám, jsou v případě jaterních problému výsledky jaterních testů vždy naprosto jednoznačným ukazatelem ? Děkuji vám mockrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud byly jaterní testy v pořádku, jaterní cirhóza je velmi málo pravděpodobná. Infekční mononukleóza, pokud nebyla velmi vážná s nutností hospitalizace, játra zvládla zregenerovat. Pokud by Vás pobolívala pod pravým žeberním obloukem je možné udělat UZ břicha. Žilky na hrudníku se můžou vyskytovat i u zcela zdravých lidí. Nález může nechat posoudit též na kožní ambulanci ( dost často nepotřebují ani doporučení praktického lékaře)

MUDr. Vladimíra Cejnarová
MUDr. Vladimíra Cejnarová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: