Nadměrné ochlupení

Od mých 15 se potýkám s problémem černých hustých chloupků. Řešila jsem to vysokohormonální antikoncepsí, která mi nevyhovovala. Poslední dobou, se můj problém zhoršil. Černé chloupky se objevili téměř všude a to ve velké míře. S depilací celých nohou, rukou, břicha jsme se smířila a bolest přetrpěla ale když se ochlupení objevilo na hrudníko, rozhodla jsem se to řešit. Krevní testy mi vyšli v normě ( estroge, progesteron, testosteron), chtěla bych se zeptat k jakému lékaři se mám objednat (endokrinologie, kožní, gynekologie) ? A jaké formy léčby existují? Děkuji za odpověď .

Odpověď odborníka:

Ideálně byste se měla objednat k endokrinologovi - tam se objektivizuje míra ochlupení podle speciálního skóre, kromě uvedených 3 hormonů se pak vyšetřuje celé další spektrum hormonů. Důležitý není jenom rozsah krevních testů, ale také jejich časování v rámci menstruačního cyklu, vztah k event. užívaným lékům.
Léčba závisí od toho, jestli se najde konkrétní léčitelná příčina potíží. V případě, že by se jednalo spíše o lokální kožní záležitost, možné je laserové ošetření (v jistých indikacích je možná i úhrada laserové depilace pojišťovnou). V případě, že by se jednalo o nádor nadměrně produkující hormony, léčba je jeho odstranění. V případě dalších možností je léčba hormonální.
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: