Nález v rektu

Dobrý den, je mě 23, v červenci 2010 jsem pro občasné enteroragie podstoupila anoskopii s biopsií, v srpnu sigmo kde byl odstraněn drobný zánětlivý polypek asi v 10 cm. V září 2010 jsem při zavádění čípku nahmatala asi v 5 cm drobnou nebolestivou bulku max 5mm, v říjnu jsem byla na kolono kde byla snesena drobná čočkovitá prominence asi v 5 cm (histol: povrchově odebrané lamely střevní sliznice bez možnosti bližší diagnostiky, dále lamely s fokusy fibrotizace a setřením základní stavby, ale bez výraznější zánětlivé celulizace) ale hned po vyšetření jsem tam bulku stejně hmatala takže to asi nebylo totéž. Do dneška jsem podstoupila ještě v lednu 2011 anoskopii a sigmo i s everzí v rektu, v červenci 2011 ano a letos v březnu opět sigmo. Vše s fyziologickým nálezem. Ani při vyšetření per rectum před endoskopiemi lékaři bulku nenašli, avšak já ji stále hmatám. Naposledy v březnu před sigmo a myslím, že byla stále zhruba stejná. Od té doby jsem to nezkoušela, chtěla jsem na to přestat myslet, ale nejede to. Mám strach, že mě tam něco roste, co nebylo při endoskopii odhaleno. Je možné, že by to šlo hmatat, ale při endoskopii se nenašlo? Co to může být? Před lékaři už si připadám jako hypochondr, protože hmatám něco co oni nenašli. Po tolika endoskopiích přece není možné aby bylo něco přehlédnuto, nemyslíte? Enteroragie už nemám, IBD se nepotvrdilo, jen zvýraz. žilní pleteň v anorektu a incip. vnitřní hemoroidy. Prosím Vás o radu, zda se mám hnát na další vyšetření nebo to už konečně pustit z hlavy?? Děkuji mnohokrát.

Odpověď odborníka:

Pacient kromě objektivního nálezu musí mít i dobrý subjektivní pocit. Pokud se při opakovaných skopiích nález nenašel je to pozitivní zjištění, je třeba zůstat dále ve sledování. K tomu by bylo na místě řádné gynekologické vyšetření a pokud stav , pocit nahmatání potvrzený lékařem, protože i lékař by měl nahmatnout podobně jako vy, provést vyšetření počítačovou tomografií, CT.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: