Naražená čelist

Má dotaz na naraženinu čelisti, uder jinou osobou.V době urazu - pocit vyhozené čelisti, celist citim po 3dnech stále nakrivo,nemohu z jedne strany dovrit, neuplný skus.Uder byl zjevne loktem,to jsem v dobe urazu nepostrehla. Zajima me jestli mohu mit celist nejaky zpusobem vyhozenou,,ze stale nemohu kousat,pri pokusu o skousnuti proste nelze,s jedne strany jaktakt,ale ne uplne a zdruhe proste nakrivo, nedovru vubec, i kdyz se to zlepsilo po jednom dni na tento stupen,nemam pocit,ze by se to lepsi nejak dale,spatne se mi oteviraji usta,mam i bolest ucha. Mela jsem rtg lbi, C patere,dolni celisti a leveho TNM kloubu-na por.snimcich traumat. zmeny nezachyceny, muze jit i o vyhozenou celist,v dobe uderu ,jsem vubec nemohla zavrit usta, celist nakrivo, v protilehle strane uderu, mam otok,roztrhly ret,bylo psano hematom.tekla i krev. Zajima me me zna narazena celist znamena i vyhozená, nebo jak to je. a jak dlouho se hoji narazena celist, mam i poraneni ruky. A co muzu delat pro to aby se celist dala co nejrychleji do poradku? Co me jeste zajima je diagnoza: zda mi to muzete prelozit a to jest :contusio facies, vulnus lacerum digiti II manus I. dx. ?

Odpověď odborníka:

Zhmoždění obličeje, tržná rána druhého prstu. Pokud bylo provedeno rtg vyšetření se zaměřením na kloub mezi dolní čelistí a kosti spánkovou a shledán negativní nález bude v tomto směru patrně vše na dobré ceste. Potíž po zhmoždění tohoto kloubu může několik dní přetrvávat. Pokud byste měla hybnost dolní čelisti omezenou je třeba nové vyšetření a případně rtg snímek opakovat. Jen vyjímečně se spontánně kloubní hlavice z jamky pro dolní čelist vysune. Jinak bych určitě ještě provedl i zubní vyšetření ke zhodnocení dentice případně s podrobnějším rtg vyšetřením celé dolní čelisti. Jinakl dále léčba dle nálezu

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Jak to dopadlo? | Od: Martin | 28.7.2015 09:04
Dobrý den, mám úplně stejné projevy po pádu na bruslích. RTG nic nenašel, ale nedělali přímo kloub, spíše hledali zlomeninu. Prosím, jak jste nakonec dopadla? Bylo potřeba nějaký zákrok nebo to časem odeznělo? Mně to bolí stejně již 3. den. Děkuji!
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x