Naražený nárt u palce

Dobrý den, jsou to zhruba tři týdny, co jsem si při futsalovém utkání "pravděpodobně" narazil nárt u palce. Stalo se to při střetu, kdy brankář prudce napálil míč zblízka (prakticky byla mezi námi pouze vzdálenost míče, u kterého byl on o chvíli dříve) do mého chodidla, hned jsem poznal, že něco není v pořádku. Bolest nebyla nijak strašná, po pár dnech jsem přestal pajdat... Bolest se ozývala pouze sporadicky (především, když jsem oblast delší dobu při chůzi namáhal) a postupně se přenesla (původně jsem si nebyl jsitý, která část chodidla to odnesla - při chůzi mě bolela větší část) právě do oblasti, kde začíná palec (teď už i co se týče jeho celkové hybnosti). Chtěl jsem vědět co s tím je, tak jsem šel nejdřív k obvodnímu lékaři (přesně po týdnu). Ten mě poslal na roentgen, kam jsem šel 2 dny poté. Dozvěděl jsem se pouze, že zlomené to není a byl mi doporučen Dolgit gel, který jsem si posléze zakoupil a pravidelně mazal. Stav se postupně zlepšoval a tak jsem se rozhodl jít dnes na tělocvik. Neměl jsem žádné problémy přímo s pohybem, nicméně je znát, že po takovém pohybu se palec opět ozve. Věřím, že to není nic vážného, ale přesto už je to poměrně dlouhá doba (dle toho, na co jsem zvyklý) a doléčení stále nepřišlo. V klidu palec prakticky vůbec nebolí, pouze když s ním hýbu v určitých směrech, tak cítím mírnou bolest. Na místě není žádný otok, ani žádné jiné známky poškození. Co byste doporučil dále? Mám stále pokračovat v nanášení gelu? Případně si místo ledovat nebo byste doporučil i celkovou fixaci palce? A co s dalším pohybem? Ptám se především s ohledem na futsal (to je ten fotbal v hale :), kde je inkriminovaná oblast namáhána. Sám bych rád začal sportovat co nejdříve, ale nevím jestli je to v tomto stavu to nejlepší. Vím, že to vypadá možná banálně, nicméně s podobnými úrazy naštěstí nemám moc zkušeností a tak příliš nevím, jak postupovat. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Tento sport je na zatížení palce nohy náročný. Na prvním místě by bylo vyšetření opětně na chirurgické ambulanci nebo ortopedii, kde bude zhotoven kontrolní snímek, kostní změny na čerstvém snímku po úrazu nemusí býzt vidět. Pokud bude vše negativní potom léčba na rehabilitaci, pohybová a fyzikální léčba. Při vyšetření ortoped zhodnotí i měkké tkáně kolem palce, případně může provést vyšetření šlach palce diagnostickým ultrazvukem. Dále podle všech výsledků.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Abstinenční příznaky při odvykání kouření
Články: Abstinenční příznaky při odvykání kouření
Kouřením se zvyšuje počet...
Slezina
Články: Slezina
Slezina je orgánem s mnoha...
Já, Ovosan - knížka o vzniku preparátu pomáhajícím při léčbě rakoviny
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Články: S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Konečně nastal čas dovolené...
Konec boomu elektronických cigaret?
Články: Konec boomu elektronických cigaret?
E-cigarety se staly v...
Vyšetření prostaty konečníkem? Chvilka, kterou zvládnete
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Jak usnadnit hojení po trhání zubu
Články: Jak usnadnit hojení po trhání zubu
Zubařské křeslo není zrovna...
Varikokéla – mužská příčina neplodnosti
Články: Varikokéla – mužská příčina neplodnosti
Jedná se o rozšíření žil...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: