Natrhnuté šlachy

Dobrý den, před nedávnem jsem pracovala na fyzicky náročné brigádě, která zahrnovala několik hodin stání nebo chůze + přenášení břemen. Přitom máme ploché nohy a ne zrovna ideální hmotnost. Už po první směně (asi 11 hodin) jsem cítila bolesti spodní strany chodidel, po několika dalších směnách se přidalo napětí a bolesti ve šlachách v chodidle a kolem kotníků a to jak při pohybu, tak v klidu. Někdy cítím pulzování nebo slabé pálení. Při pohybu prudkém pohybu cítím i natržení. S tímto jsem navštívila praktickou lékařku a po vyšetření (prohmatání) jsem po dobu 10 dnů užívala Aulin 2x denně jednu tabletu po jídle. Dostala doporučení na ortopedii. Dle doporučení ortopeda už Aulin neberu, ale zranění se "posunuje" výše. Za pouhých několik dní cítím tahání a pálení už i v kolenou. Po vyšetření (vztyčení se na špičky + prohmatání) mám předepsané rehabilitace, ale nejsem si jistá co přesně mám očekávat. Ortoped mi, bohužel, řádně nevysvětlil o co přesně v mém případě jde, pouze to, že šlachy jsou přetížené a propadlá klenba mi tlačí na fascie, ale nejde o zánět. Nerozumím ale tomu proč se tento stav šíří nahoru. Existuje nějaký způsob jak bych si mohla pomoci i sama, popř. léčbu podpořit domácími prostředky? Snažím se jíst zdravě a vyhýbat se alkoholu, efekt ale není nijak patrný. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Patrně se jedná o tendinozu, z přetížení vazivové složky chodidla. Objevují se i entezopatie, t.j. zánětlivé změny v místě úponu vazu nebo šlachy na kost a to bolí. Choddlo mohou postihnout i další změny, ktzeré lékař musí diagnostikovat. Stav je třeba vyšetřením lokalizovat, vhodný obstřik mesokainem, a znehybnění končetiny buď sádrou nebo méně dobře ortézou. Končetina se musí zklidnit. Rtg snímek je nezbytný, je třeba vyloučit i drobnou zlomeninu v oblasti nohy - chodidla. Poté pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Děkuji | Od: Květa | 11.11.2014 15:28
Mockrát děkuji za odpověď. Takže tedy pouze
pohybová rehabilitace bez znehybnění nebude mít
efekt sama léčbu nijak podpořit nemůžu? Zkusím
požádat o vyšetření o kterých píšete.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x