Nedoslýchavost, záněty

Prosím o radu. Mamka ( 65 let ) má 10 měsíců opakující se záněty v uších, 10 měsíců střídavě zalehlé uši, porucha sluchu?Spotřebovala již veliké množství různých mastí a kapek, několikrát přeléčováno ATB, více než 20 kontrol ORL,změna lékaře. Za 10 měsíců je výsledek podstatně horší než na počátku, na pravé ucho pocitově ztráta 60%, na levé 30%. Nikdo nám není schopen pomoci. Nedošetřeno žádnou zobrazovací metodou, závratě nemá, poruchu rovnováhy taky ne.Jediná příčina, která byla vyslovena byl ekzém v uchu, odlupující se epitelie, což se mně nezdá, nevěřím tomu. Zkuste prosím poradit, už si nevíme rady, co dál.

Odpověď odborníka:

Velice se omlouvám, ale pouze na základě informací obsažených v dotazu není možné se ke stavu Vaší maminky nějak přesněji vyjádřit. Příčin poruchy sluchu může být mnoho a některé z nich nejsou bohužel příliš dobře léčebně ovlivnitelné. Základní dělení je na poruchy tzv. převodní - tedy dané poruchou v oblasti bubínku, středního ucha a event. zvukovodu, a tzv. percepční, jejichž podkladem je porucha vnitřního ucha a případně i mozkových struktur, které se na slyšení podílejí - o jaký typ poruchy se nejspíše jedná (mohou být i kombinované) by mělo být možné říci po základních vyšetřeních a je to důležité pro další diagnostickou rozvahu, protože příčiny (i možné řešení) se u těchto 2 skupin liší. Z Vašeho dotazu není přesně zjevné, jaký byl v tomto směru dosavadní závěr ORL lékaře (skutečně "jen" důsledek zánětů zvukovodu?). Zda je v diagnostice nutné provést nějaká zobrazovací vyšetření musí rozvážit ošetřující lékař (pokud dojde k závěru, že ne, měl by Vám samozřejmě vysvětlit proč ne...). Na otázku co dál je rada jediná - i když nejste s dosavadním postupem spokojeni, je důležité, aby byl postup koordinován jedním lékařem, který má k dispozici veškeré výsledky dosavadních vyšetření a zná nejvíce informací o matčině zdravotním stavu (léčí se s něčím celkově?, bere nějaké léky? atd...) - tedy vzhledem k povaze stavu ORL lékařem, u kterého se odehrávaly poslední kontroly. Návaznost je v podobných situacích klíčová. Nespokojenost s léčbou je nutno s daným lékařem otevřeně probrat a vysvětlit si veškeré nejasnosti. Pokud Vám lékař sdělí, že Vám ze své strany nemůže již nic v léčbě navrhnout (což není ostuda nebo chyba, to se prostě stává), měl by Vám každopádně poradit další postup (sdělit, zda je vhodné potíže např. konsultovat na nějakém specializovaném pracovišti) nebo alespoň vše vysvětlit, pokud se podle jeho názoru bude jednat o stav léčebně lépe neovlivnitelný... Přeji Vám, ať se přece jen podaří najít způsob, jak matčiny potíže zmírnit!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x