Nehet na palci

V květnu 2016 mi byl po vleklých zdravotních problémech stržen nehet na pravém palci u nohy (závadná pedikúra). Problém trval již od února, a jelikož mi do té doby byl problém léčen konzervativně (2x jen částečné rozřezání a pak např. lápis), přistoupil nakonec jiný doktor k tomuto razantnímu řešení. Od té doby jsem s palcem problémy neměla. Rána je hojila dobře, celé léto v pořádku. Až v posledním týdnu při dorůstání nehtu začal nehet (asi) zase zarůstat a opět v místech, kde jsem to měla již předtím. Dnes jsem akorát přijela do lázní, a mám strach, že mi budou muset palec znovu řezat, tím pádem již nebudu schopná lázeňské léčby a pošlou mne domů. Lázně jsem již jednou letos musela zrušit, a to právě v květnu z již zmíněného důvodu operace. Povaha lázní jsou hlavně koupele a túry, což bych po eventuálním řezání dělat nemohla. Pro lepší představu přikládám fotku aktuálního stavu nehtu. Je bolestivý, oteklý, vytéká z něj hnis, štípe a mám také horečku 37, 4. Velmi se bojím případného dalšího zákroku. Bude nutný? A také lze nějak předejít tomu, aby pak již nehet narostl zdravý a neměl tendenci zarůstat? Před 5 dny jsem ještě doma navštívila profi pedikérku (spec. na léčbu zarostlého nehtu) a ta mě ujišťovala, že nehet bude v pořádku. Jen mi jej zbrousila a doporučila mi provádět tamponádu u nehtového valu a kapat Betadine. Dále pak říkala,a že budeme nehet postupně brousit a korigovat směr jeho růstu. To vše jsem poctivě dělala, ale od včerejška tamponáda není prakticky možná, jelikož z palce již začíná vylézat maso. Děkuji za odpověď. Tento problém je vleklý a ničí mne i psychicky, jsem na antidepresivech. Mám panický strach z dalšího řezání a bolesti. Irena. PS: lázeňskou lékařku mám navštívit až zítra, zatím se mi tedy k tomu přímo v lázních nikdo nevyjádřil.

Odpověď odborníka:

Opravdu vás lituji, palec vypadá hodně bolestivě. Bohužel každý člověk se hojí jinak. Postup pedikérky se zbrušováním a tamponováním je velmi správný, rovněž použití Betadiny. U vás ovšem bez správného efektu, proto budete muset použít antibiotica, vhodná mast Framykoin. Budou se muset dát i celkově antibiotica. Léčba bude velmi dlouhodobá, uvidíte, co na to chirurg, ale určitě i on je nešťastný z vašeho hojení. Pokud začal zarůstat hned dorůstající nehet, tak se nedá podložit. V současné době to vidím opět na chirurgický zákrok a v době, kdy začne nehet růst hned sterilně podkládat. Nevím, z jakého jste regionu, ale doporučila bych vám návštěvu plastické chirurgie a váš prst s nimi zkonzultovat. Šikovný plastický chirurg je schopný udělat plastiku nehtového lůžka a okolí, pokud nemáte jiné zdravotní potíže - např. cukrovku, tak opravdu zkuste plastiku. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: