Nepravidelná ms - porucha jednoho vaječníku?

Dobrý den paní doktorko. Mám na Vás dotaz ohledně možné příčiny poruchy menstruace. Je mi 22 let, na podzim jsem po šesti letech vysadila HA a až do února jsem neměla menstruaci. Poté jsem ji dostala a měla až do července každý měsíc už pravidelně (cyklus asi v rozmezí 28-32 dní). V červenci jsem ji nedostala, až pak v srpnu. Tento měsíc zase nic. Před 14 dny jsem byla na prevenci - prý vše ok, ultrazvuk jsem ale neměla. Dočetla jsem se, že se vaječníky ob měsíc střídají a já teď mám strach, zda mi jeden vaječník nemohl "vypadnout"...pokud ano, jaká by mohla být příčina? Mám strach, aby vysazení HA neiniciovalo růst nádoru či tak něco (nebo aby tam nevznikl i bez jiné příčiny). Od vysazení HA mám velké problémy s akné, evidentně nějaká hormonální nevyrovnanost. Menstruace v srpnu přišla (po červencové pauze) úplně přesně na den - proto jsem z toho nervózní. Žádné obtíže nemám, jen větší plynatost pokud to s tím může souviset... Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Hormonální antikoncepce dá tělu ženy přesný "jízdní řád". Ve skutečnosti ale cyklus žen nebývá přesný na den, za normální pokládáme periodu mezi 23 až 42 dny. Takže z toho, co mi píšete, bych nebyl vůbec nervózní a hodnotil to jako normální. Navíc občasná porucha cyklu není u žen nijak výjimečná. Z nádorového růstu ani neplodnosti strach mít nemusíte. Zhoršení akné je dáno přirozeným nastavením Vašeho těla (to má tendence akné tvořit). Hormonální antikoncepce to v posledních letech potlačila (jeden z pozitivních účinků hormonální antikoncepce). Nyní se pouze Vaše tělo nastavuje do přirozeného cyklu (bohužel i s horšením pleti konkrétně ve Vašem případě). Tzv. "vypadnutí vaječníku" ob cyklus je mýtus. I v případě odstranění jednoho vaječníku jeho funkci přebírá ten druhý.

MUDr. Petr Kovář
MUDr. Petr Kovář

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Centra ambulantní hysteroskopie GYNPRENATAL A GYNENATAL - gynekologické ambulance: Havířov - Hlučín- Háj ve Slezsku - Baška - Hať

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Horečka, příznak chřipky, ale někdy také rakoviny
Články: Horečka, příznak chřipky, ale někdy také rakoviny
Vysokou teplotu většinou...
Průjmy mohou mít mnoho barev. Důvodů je spousta
Články: Průjmy mohou mít mnoho barev. Důvodů je spousta
Každého jednou za čas...
Kdy nám hrozí ztráta čichu?
Články: Kdy nám hrozí ztráta čichu?
Ztráta čichu neboli anosmie...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Leukémie: zákeřná nemoc mnoha tváří
Články: Leukémie: zákeřná nemoc mnoha tváří
Při slově leukémie se...
Předoperační vyšetření
Články: Předoperační vyšetření
Předoperační vyšetření je...
Léčba zrychleného tepu musí začít pravdivým dialogem
Články: Léčba zrychleného tepu musí začít pravdivým dialogem
Zvýšená tepová frekvence...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Mléčný a trvalý chrup
Články: Mléčný a trvalý chrup
Lidé mají zuby dětské...
Gynekologické vyšetření
Články: Gynekologické vyšetření
Gynekologické vyšetření je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: