Nepřetržitá mykóza

Dobrý den, prosím o radu. Už rok a půl mám nepřetržitou (nikoliv vracející se, ale opravdu nepřetržitou) poševní mykózu. Hned při prvním příznaku jsem navštívila lékaře a nic se nepokoušela léčit si sama. Antimykotické zaváděcí tablety od začátku moc nepomáhají, ale s lékařem jsme vyzkoušeli snad už všechny (macmiror, canesten, candibene, klion d a mnoho dalších). Samozřejmě i masti, ale snažím se je užívat ne ve velkém množství, kvůli rezistenci. Několikrát jsem užila i polykací antimykotika, 12 týdnů jsem užívala wobenzym. Také candivac a preparáty na obnovu poševní mikroflóry. K tomu různé podpůrné prostředky - oreganové kapky, grepové výtažky, rok nepřetržitě pojídám laktobacily, snažím se vyhýbat cukru, jím hodně zeleniny, jogurty hollandia. Byla jsem vyšetřena na cukrovku, zatím neprokázaná, i když mírný náběh je. Vyšetřena imunologem - imunita v pořádku. Užívala jsem autovakcínu, ale nepovedlo se vykultivovat kvasinku, ale e-coli, na kterou jsem se taky léčila. Nosím bavlněné prádlo, kdovíjaký stres si nepřipouštím, vyhýbám se bazénu a sauně, jen se sprchuji. Nic nezabírá. Můj gynekolog si už asi pomalu neví rady, i když se snaží. Jsem jediná jeho pacientka s takovýmto vleklým problémem. V současnosti zavádím jednou týdně tabletu gynoflor. Můžete mi něco poradit? Je to hodně nepříjemné a ubíjející, dokonce mi skončil i vztah. Moc děkuji za odpověď, jakoukoliv, i negativní.

Odpověď odborníka:

Michaelo, pro mykózy platí pravidlo, že se musí léčit vždy oba partneři současně, aby nedocházelo k opakovaným infekcím mezi partnery. Není vhodná ani nadměrná hygiena, doporučovala bych zcela vynechat mýdlo a používat jen teplou vodu, která na umytí postačuje. K praní prádla používejte dětské prací prášky a aviváže. Správně se vyhýbáte cukru, vynechte i obiloviny, a to ve všech podobách, tedy i potravinách - vhodná je bezlepková strava. Vhodné je nadále používat přípravky na obnovení poševní mikroflóry. Můžete také vyzkoušet tibetskou houbu do mléka, kterou si sama můžete pěstovat doma, a laktibacily, které v tabletách zakoupíte v lékárně. Zarážející je ovšem fakt, že se nepodařilo vykultivovat kvasinku, to by kvasinkovou infekci popíralo. Domluvte se se svým gynekologem na nové kultivaci, přičemž minimálně týden doporučuji neužívat žádné antimykotické preparáty.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
opakujúca sa mýkoza | Od: katarína | 30.9.2015 23:15
dobrý deň rada by som sa zapojila. Mám
podobný problém. Už rok a pol sa liečim na
mykozu ale bez výsledku. Behom tohto obdobia
som prekonala aj dvakrát zápal močových ciest a
ureoplazmy na ktoré sme sa liečili s partnerom.
tých sme sa zbavili ale mykoza stále pretrváva.
Testy máme s partnerom obaja v poriadku.
Pomáha iba chráneny pohlavný styk ale aj tak sa
nezaobíde bez ťažkostí. Od vtedy čo som
prekonala zápal močáku tak mám bolestivý
pohlavný styk. Bolí ma aj bežné gynekologické
vyšetrenie. Konzultovala som to s
gynekologičkou ale vobec mi nevie poradiť
pomocť. Je to stále horšie v tom že mi to narúša
intímny život. Nedokážem pochopiť tú bolesť.
Objavuje sa aj keď aktuálne mykozu nemám.
Stratila sa mi chuť na sex a aj vzrušenie počas
sexu sa vytratilo. Už neviem ako ďalej. Prípravky
na mykozu nezaberajú a to som tiež vyskúšala
všetko čo je hore zmienené. Na imunuitu
wobenzym, strava, chlorela, huby no všetko
možné ale stále nič. Prosím skúste poradiť.
Gynekologička vravela že ešte sa jej nestalo
žeby niekomu mycomax čo som brala nezabral
ale nezabral a brala som to 4 mesiace.
reagovat
re:opakujúca sa mýkoza | Od: uLékaře.cz | 1.10.2015 12:12
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: