Nesouhlasím s diagnózou alkoholismu

Dobrý den, prohlédl jsem si Vaše www stránky, velmi se mi líbí a snad mi pomůžete svou radou. Je mi 44 let a v souvislosti s mou diagnózou, se kterou ale nesouhlasím, mi vyvstal téměř existenční problém. Před 2 lety, v těžké životní situaci po rozvodu manželství a úmrtí otce, jsem trpěl depresemi a začal zvýšeně konzumovat alkohol. Do té doby jsem byl občasný konzument v rámci společenských vazeb. Protože se mi asi po měsíci každodenního pití (v práci jsem si vzal dovolenou) nedařilo úplně přestat a vzhledem k setrvávající depresívní náladě jsem vyhledal odborného lékaře – psychiatra, který mně diagnostikoval F41.2 smíšenu úzkostně-depresivní poruchu, předepsal antidepresiva a vystavil i pracovní neschopenku. Antidepresiva jsem ale nebral a asi další 2 měsíce jsem pokračoval v abúzu alkoholu, s čímž jsem se i popravdě svěřil svému psychiatrovi, který mi následně doporučil hospitalizaci v protialkoholní léčebně a diagnózu bohužel rozšířil o F10.1 alkoholismus – škodlivé použití. Do léčebny jsem nastoupit nechtěl, a proto mi psychiatr ukončil PN. Necítil jsem se však schopen nastoupit do práce, a tak jsem se s lékařem domluvil a sám si na základě jeho doporučení vyřídil hospitalizaci na detoxikačním oddělení lůžkové části psychiatrie (ne protialkoholní léčebny). Při nástupu na detox mi lékařka překvalifikovala diagnózu na F10.2 alkoholismus – syndrom závislosti, byla mi vystavena nová PN, a po 14 dnech jsem byl propuštěn do domácího léčení s diagnózou F10.3 alkoholismus – odvykací stav. Dle platné legislativy jsem přišel okamžitě o řidičský průkaz, což je vzhledem k mé profesi ten existenční problém. Nyní již více než rok problém s alkoholem nemám, přestal jsem úplně pít a i deprese vymizely, ale do práce jezdím autobusem a co 3 měsíce si asi 2 minuty se mnou povykládá odborný lékař (psychiatr) - jak se mám a zkonstatuje, že je to „tvrdé“, ale kladné stanovisko k vrácení ŘP mi nevydá dříve než po 2 letech. Jsem přesvědčen, že diagnóza F10 u mě byla stanovena ukvapeně (psychiatr se „naštval“) a neobjektivně, hluboce s ní nesouhlasím a nechci, aby se se mnou „táhla“ dalším životem. Vlastně jsem na alkoholismus léčen ani nebyl (léčebna, Antabus, Campral, psychoterapie), jaterní testy mám v normě. Praktický lékař se odvolává na diagnózu odborného, a ten samozřejmě o pochybení v diagnóze nechce ani slyšet. Je možné nějakým způsobem tuto diagnózu F10 překvalifikovat v mé zdravotní dokumentaci? Poraďte prosím.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Karle, mám plné pochopení pro Vaši nelehkou situaci a také Vaše vysvětlení se mi jeví jako logické. Vzhledem k tomu, že nikdo není neomylný, jsou možné opravné postupy. Na Vašem místě bych se obrátil na „papeže“ adiktologie, což je prim. MUDr. Petr Popov, MHA, přednosta Kliniky adiktologie na 1. lékařské fakultě UK v Praze a současně předseda SNN ČLS JEP (tedy předseda vědecké společnosti, co to je MHA, netuším, ale když to má uvedeno na firmě, tak bych to v oslovení ponechal). Adresa: Psychiatrická klinika 1. LF UK, Ke Karlovu 11, 128 08 Praha 2, a zde bych požádal o přezkoumání svého zdravotního stavu a důvodů k současnému odebrání ŘP. Ta dvouletá lhůta není „automatická“ – pokud Vám ovšem na dva roky řidičák neodebral soud.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Poruchy osobnosti a chování
Články: Poruchy osobnosti a chování
Porucha osobnosti je...
Sono karotid
Články: Sono karotid
Sono karotid, Doppler nebo...
Desatero pro lepší život s revmatoidní artritidou
Články: Desatero pro lepší život s revmatoidní artritidou
Trpíte-li tímto nepříjemným...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Stomatologie
Články: Stomatologie
Stomatologie, je obor...
Jste po operaci? O ránu se starejte pečlivě!
Články: Jste po operaci? O ránu se starejte pečlivě!
U mnoha zdravotních...
Nachlazené miminko: zmírněte rýmu a usnadněte mu dýchání
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: