Nesoustředění

Chtěl bych se zeptat na problém, se kterým jsem byl před týdnem u lékaře, ale poslal mě domů, že mi nic není a nemocně nevypadám a nemám vyvozovat žádné závěry, když mi není dobře, že je to v horku běžné (ačkoliv jsem mu říkal, že tento problém mám i když venku horko není). Jedná se o následující problém: Již delší dobu mám poruchy se soustředěním a mám problém vnímat okolí (psychicky jsem mimo a i když vnímám, tak mám pocit, jako bych to jedním uchem pouštěl dovnitř a druhým ven. Mám problém se soustředit na práci, kterou dělám, vnímat řízení automobilu, atd.). Do toho mě začala bolet (nebo přesněji "pálit" - nevím jak to popsat - hlava v oblasti temene). V případě, že sedím u počítače (avšak není to má náplň práce) a snažím se soustředit na práci, tak mi do toho začne být špatně od žaludku, "pálení" hlavy se rapidně zhorší a je mi na zvracení a špatně popadám dech. Tyhle stavy jsem nikdy neměl (vyjma špatné soustředěnosti). Všechno to začalo poté, co mě před 14 dny štípnul na třech místech na noze komár a vznikly mi na noze krvavá podlitiny (přisuzováno jen horší reakci na komáří štípnutí). Už si nevím rady. Pracuji s lidmi a mám problém je vnímat. Zároveň i když na ně mluvím, tak jsem duševně nepřítomen. O pálení hlavy ani nemluvě. Poraďte, co by to mohlo být a jakého doktora navštívit, když obvodní nad tím mávnul rukou? Díky moc. P.J.

Odpověď odborníka:

Těžko říct, vaše problémy jsou široké. Musela bych vás znát, zda často marodíte, zda jste spíše úzkostný typ, tak opravdu potíže mohou být tzv. psychosomatické, to je, že ze stresu a z vypětí máte potíže. Dnes psychosomatických nemocí rapidně přibývá. Rozhodně by se měl ale změřit tlak, zda ho máte v normě, vyšetřit základní laboratoř, zda se v krvi něco nenajde, čeho by se dalo chytit a od toho odvíjet další vyšetřování, tedy zda máte normálně fungující ledviny, cukr, jaterní testy, zda máte v normě krevní obraz a nejste chudokrevný, rovněž vyšetřit hormony štítné žlázy. To je základ. Pokud se nic nenajde, tak vás buď odeslat na neurologii k vyšetření krční páteře, nebo rovnou na rehabilitaci, doporučit vám denní cvičení na páteř. Ještě bych vyšetřila borelie (i když jste klíště neměl, jen komára), protilátky na infekční mononukleózu (ta dělá únavu a může být i jinak bezpříznaková). Dala bych vám nějaké úlevové léky na žaludek, například Zulbex dle p. (tím si nikdy neublížíte, buď pomůže nebo neuškodí). Doporučila bych vám dva potravinové doplňky Magne B6 a Gingo biloba nebo Tebocan nebo Tabakan (stejné složení, různé názvy). Při bolesti hlavy byste měl mít vyšetřeno oční. Pokud by se na nic nepřišlo, tak jsou potíže od psychiky. Snad jsem vám alespoň částečně odpověděla na dotaz, na který se špatně odpovídá, pokud vás nevidím a neznám.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: