Nespecifické problémy-pálení, brnění, cukání v končetinách

Moc prosím o radu i pomoc! Než popíši co mi je, napíšu co jsem všechno měla za vyšetření. Kompletní neurologie, CT, EEG, magnetická resonance, měření čehosi ve svalech na nohách (to si bohužel nepamatuji, jak se jmenuje...), výsledek je ale ten, že už po neurologické stránce není na jaké vyšetření mne poslat a vše je bez nálezu. Vše ve Střešovické nemocnici a opravdu pečlivě. Moje problémy jsou následující. Pocit těžkých nohou od kolen po chodidla, pnutí, tuhnutí, tlak, brnění, mravenčení, v noci někdy mírné cukání. Není to vždy - jednou horší jindy lepší. Brnění a mravenčení i v rukou. Také ne vždy. Cukání svalů v obličeji, zejména horních víček. ale někdy i úst...občas brnění jazyka. To už mám několik let. Třeba měsíc pokoj, pak zase. Jediné co mi našli je Chvostek mírně +. Cítím i jakoby tlak v zádech u lopatek. Přitom zvládám i náročnou turistiku včetně lezení po skalách, když mám dobrý den a někdy mě bolí nohy když jdu do schodů. Problémy nastaly před více jak měsícem, kdy jsem po roční pauze nastoupila do práce a celý den sedím. Názor lékařů neurologů je, že buď je to neurotické nebo ortopedické. Mám prý zajít na vyšetření páteře a rehabilitace atd. Myslíte že to může být páteř, sezení atd...nebo jsem neurotik? Pro stresové reakce prý mluví Chvostek a záškuby horních víček. prosím poraďte kam se obrátit nebo co dělat aby se to zlepšilo, mám malé dítě a hrozně se sleduju a panikařím. Třeba ty nohy jsou nejvíc bolavé a brnící ráno a večer, ale zase ty svaly nejsou ráno tak ztuhlé, nešponují. Snažím se to rozcvičit, asi špatně...dřepy atd. a možná to jen zhoršuji. Děkuji!!!

Odpověď odborníka:

Dano, uvedenými vyšetřeními byla vyloučena morfolog. příčina vašich obtíží (tedy např. nádor, hematom apod.), bylo v podstatě vyloučeno neurodegenerativní onem. i demyelinizační onemocnění (roztroušená skleróza apod.). Nepíšete, zda jste měla vyšetřenou krev- je potřeba zjistit, jestli netrpíte minerálovou dysbalancí (např. hypokalémie- nízký draslík v krvi), dále jestli netrpíte poruchou štítné žlázy, rovněž je potřeba vyšetřit zánětlivé parametry v krvi (k vyloučení infekční příčiny) a glykémie. Ale předpokládám, že odběry proběhly. Pokud je výše uvedené v pořádku, je nutné, abyste se uklidnila a uvědomila jste si, že jste naprosto zdráva !! Potíže poté postupně odezní. Psychosomatizace a s ní spojený strach z diagnózy dokáží velké věci! Hezký den. Dr. Krákora M.

MUDr. Martin Krákora
MUDr. Martin Krákora

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Klášterec nad Ohří

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: