Nestabilita kolene

Dobrý den, zhruba před 6ti týdny jsem měla úraz kolene na lyžích, křupnutí na vnější straně kolene a následná nestabilita kolene. Na ortopedii doporučena ortéza a chození s odlehčením-dodržováno, po 5ti týdnech kontrola, dle lékaře koleno plně stabilní a doporučena rehabilitace u ortopeda a dále plavání a jízda na kole. Den po té co koleno bylo kvalifikováno jako plně stabilní, jsem ze stoličky cca 1,5 schodu vysoká dostoupla tou zraněnou nohou do boku na zem (opatrně, žádný doskok) a noha se mi zvrtla do boku, chvíli to dost silně bolelo, ale noha nenatekla a bolesti odezněly. Zkusila jsem i doporučenou rehabilitaci na kole, v sedě šlapání nebyl na rovině problém, ale postavit se na pedály nebo zkusit šlapat ve stoje bylo nemožný, vůbec jsem se tak nedokázala udržet (před zraněním jsem byla zvyká jezdit sjezdy v terénu na horském kole v kolenech běžně bez problémů). Je tento stav normální po 6ti týdnech od zranění jestliže je diagnóza stanovena jako plná stabilita kolene? Koleno nebylo těch 6 týdnů úplně nehybné, snažila jsem se chodit s ortézou a později i mírně cvičit na posílení kolene (dle doporučení). D8le by mě zajímalo, co tedy znamenalo to křupnutí v koleni, když je koleno plně stabilní (opravdu stabilní není), lékař mi to nebyl schopen vysvětlit, mám prý přijít po rehabilitaci, jenže na rehabilitaci mají první volný termín za 3 týdny!!! Jsem již celkem zoufalá, protože nevím zda je koleno v pořádku (moc se mi to tedy nezdá), i při trochu náročnějším pohybu (vyšší schod) koleno postraně bolí a cítím nestabilitu. Ráda bych ty 3 týdny do rehabilitace cvičila, ale nevím co mohu a co ne, abych něco nepokazila, na kole se cítím hrozně neohrabaně a nestabilně, navíc kulhám, protože nejsem schopná pořádně došlápnout na patu, neudržím se na ní při natažené noze i když se snažím tak chodit (doteď jsem odlehčovala na špičce) Děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Možné poranění zevního bočního vazu, patrně jen distenze nebo natržení bylo doprovázeno pravděpodobně i postižením zevního menisku. Boční vazy mají anatomickou souvislost právě s menisky. Při onom dostoupnutí se poranění menisku ozřejmilo a manifestovalo. Pochopitelně nelze vyloučit i jiná poranění měkkých tkání. Z toho důvodu by bylo na místě kontrolní ortopedické vyšetření spolu s provedením vyšetření magnetickou rezonancí. Tato vyšetření stav více ozřejmí a upřesní diagnozu. Podle nálezu potom další léčebný postup. Většinou ošetření artroskopií.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: