Neustálá bolest krku, teploty, bolest kloubů

Už cca 4 rokem jsem často nemocná(často a trvá velmi dlouho než se z toho vyhrabu) Začalo to anginamy, poslední tak dva roky jsem neměla žadnou anginu, ale střídají se stafylokové, streptokokové, hemofilus,.. Půl roku zvětšené krční uzliny(sono a CT-pouze reaktivní) Krev v pořádku, aslo nízké, imunita v pořádku. Vždy velká bolest v krku, mandle mírně zvětšené s čepy, zvýšená teplota, celkově špatně, únava,.. Nyní to mám skoro dva měsíce v kuse, nahoru dolu. Není mi líp po kloktání, paralenu, po ničem, atb nezabírají. Praktická doktorka je pro vytržení mandlí, orl je 50 na 50, imunoložka(že může jít o alergii nebo chronické problémy) je pro autovakcínu. Nevím podle koho se rozhodnout. Děkuji za odpověd!

Odpověď odborníka:

Paní Michaelo. Obávám se, že bez znalosti celé řady detailů, které se Vašeho zdravotního stavu a životosprávy týkají, Vám ve Vašem rozhodování nemohu příliš pomoci. Do poradny jste ovšem poslala druhý dotaz na stejné téma, ve kterém určité doplnění uvádíte a který na situaci vrhá poněkud jiné světlo - silná psychická zátěž se na daných potížích bezpochyby podílet může a je otázkou, zda by se to po odstranění mandlí nezačalo projevovat někde jinde. Zároveň lze předpokládat, že po změně popsaných vnějších okolností se stav zlepší. Ohledně autovakcíny - to musí blíže zhodnotit imunoložka podle dosavadních mikrobiologických nálezů a nálezu z imunologického vyšetření - ovšem hlavní efekt cíleně připravené autovakcíny bych viděl v ovlivnění opakovaných infekcí jedním určitým typem bakterie - což není Váš případ - vzhledem k tomu, že určité typy hemofilů, stafylokoků i streptokoků se v horních dýchacích cestách mohou vyskytovat normálně, mohou Vámi uváděné nálezy z výtěrů být i vedlejším zjištěním než samotnou příčinou potíží... Omlouvám se tedy, že jsem Vám s Vašimi pochybnostmi příliš nepomohl, na popsanou situaci žádná "tvrdě odborná" kritéria nejsou. Doporučuji řídit se podle názoru toho z Vašich ošetřujících lékařů, který má o dosavadním vývoji stavu nejpodrobnější informace a kterému nejvíce důvěřujete. Přeji hodně štěstí!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Bolest v krku, únava, teploty, kolísání stavu | Od: Lenka | 22.1.2017 01:44
Samozřejmě nejsem lékař, ale hodně podobné potíže mám už třetím rokem. Všechno, co bylo provedeno (krev, oční - pálení a řezání v očích, tlak za očima, kožní - opakující se exzémy), bolesti, únava, no hnus, podle mého laického názoru by se mohlo jednat o boreliózu. Vzhledem k tomu, že diagnostika je velice nespolehlivá, testy nejsou standardizovány, je potvrzení probíhající infekce hodně problematické. Navíc jsem opakovaně zjistila, že buď je to záměrné, nebo snad je slovo borelióza sprosté slovo, ale povědomí o opravdu velmi různorodých projevech této hnusné choroby je u lékařů (tedy podle mých tříletých zkušeností) tristní. Tudíž, že by se do léčby hnali, je velmi nepravděpodobné. Takže má rada - hledejte, ptejte se, nedejte se. O tom, že jste měla klíště, nemusíte totiž vůbec vědět.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: