Neustálé potíže

Začínám být zoufalá, proto žádám o radu zde. Je mi 20 let. Od 13 let trpím na výtoky, někdy jsou bílé, bez svědění či bolestí. Jindy jsou žluté až hnědé, husté a s hleny. Doktor mi řekl, že mám moc hormonů, proto to neřeší. (?!) Prodělala jsem 4 operace - slepé střevo (r. 2003), pupeční kýla (r. 2007), cysta na vaječníku (r. 2011), srůsty (r. 2012) . V 16. letech jsem měla první pohlavní styk a od té doby mám bolesti v podbříšku jak při sexu, tak i v době, kdy ho nemám. Před 2 roky jsem začala mít bolesti v oblasti pupíku. Polila mě zimnice, motala se hlava až k omdlení a bolesti od pupíku, přes podbříško až do zad. Teď už takové záchvaty nemívám nebo mám pocit, že jsem si už na tu bolest zvykla. Před měsícem jsem byla na stěru děl. čípku. Při tom zákroku mi projevil bolesti břicha - jak se mi "tam šťoural", břicho, pupík i záda začali bolet stejně jako když mám ten "záchvat". Takže je mi jasné, že se to odvíjí od toho čípku. Ale stěry ukázaly, že chlamydie ani jiné bakterie tam nejsou. Jsem neustále slabá, bez energie, zaplynovaná, trpím na zácpu, hned u konečníku mám asi malý vřídek. Dostala jsem mastičku a čípky, ale z toho jsem měla akorát bolesti břicha, průjem a svědění v oblasti konečníku, které se občas přes den projeví. Před 7 měsíci jsem prodělala kvasinky a opary, dostala jsem Herpesin mastičku a tablety. V posledních 2 měsících mě občas píchá v oblasti pravého vaječníku, nejvíce to bolí když stoupnu na pravou nohu, s tím se objevují zapáchající tmavé výtoky a svědění. Od 13 let jsem měla 3 druhy HA, půl roku neberu žádné, marně jsem si myslela, že by něco z problému ustalo. Byla jsem na ultrazvuku - žaludek, játra, slinivka, střeva, ledviny. Dále na kolonoskopii - vše ale bez nálezu. Na internetu jsem četla, jestli třeba břicho nebolí skrz páteř, ale tu mám prý také v pořádku, i když mě bolí záda v oblasti kříže a krční páteře - od toho se projevuje bolest hlavy až píchání. Dále mě bolí prsa už přes rok, i když nic nedělám, cítím v nich tlak. I na nejjemnější dotyk mě bolí pravá bradavka. (Ostatně po celém těle mě bolí jakoby kůže.) Kuličku ani nic jiného v prsu nemám. Někdy mi natíkají i nohy, mám v nich tlak, v klidu mi "cukají", bolí mě kolena a v poslední době i ruce od prstů po loket. (nevím jestli to má nějakou souvislost, ale radši to sem napíšu) Často chodím čůrat, někdy mě v podbříšku při čůrání píchne a mám pocit, že mám břicho hrozně nafouklé. Od 16 let jsem brala Egylok, 25mg půl tablety denně. Dnes jsem dostala Bisocard 10mg, 1 tableta denně (mám arytmii a šelest na srdci), ale prý tyto prášky nemohou mít s gyn. problemy nic společného. Už nevím co dál, je toho tolik, že si opravdu připadám, že patřím na psychiatrii. Jenže tolik problémů - kdo by si je schválně vymyslel či vsugeroval? S přítelem se chceme tak za rok pokoušet o dítě, ale žádný doktor se mnou nic nedělá, ale já nechci nic riskovat. Mamka už se o mě bojí, jestli náhodou nemám rakovinu. Ale to by snad doktoři zjistili, ne? Prosím o Váš názor, hlavně mi nepište, že mám zajít k doktorovi a prokonzultovat to s ním, protože přesvědčit ho, ať mi udělá ještě nějaké testy, je nad mé síly. Ale ano, zkusím doktora změnit, bohužel to ale v nejbližší době kvůli práci nejde.

Odpověď odborníka:

Vážená Jano,
vzhledem k rozsahu Vašich potíží se bude pravděpodobně jednat o systémovou zdravotní vadu. Nejpravděpodobněji se bude jednat o imunologickou chorobu, nelze vyloučit kombinaci několika stavů, např. imunologický problém s např. boreliosou, jiný původ např. neurologický nebo hormonální je málo pravděpodobný. Popis Vašich potíží nejvíce připomíná intoleranci laktosy, proto bych Vám doporučil začít nejdříve u tohoto stavu. Může se jednat i kombinaci intolerance laktosy + celiakie + nějaký jiný zánět, např. ureaplasmata. Vyšetření se nejčastěji provádí na imunologii, méně často na gastroenterologii nebo na pracovištích jiné odbornosti. Vzhledem k tomu, že uvádíte vyšetření kolonoskopie, jste nějaké vyšetření prodělala, ale nevím zda rozsah vyšetření byl dostatečný.
Pokud jste ochotna přijet do Brna, doporučil bych vyšetření u dr. Nazari. Dr. Nazari působí v ambulanci chronického zánětu na gynekologicko - porodnické klinice na Obilném trhu, Brno. Ambulanci má v pondělí dopoledne, jinak působí ve své ambulanci, kde se těmto stavům ale nevěnuje. Musíte se předem objednat na tel: 532 238 401.
S pozdravem + držením palců

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: