Nízká hmotnost/délka

Dobrý den, můj desetiměsíční syn má poměrně malou váhu i délku-7,3kg/70cm. V osmi měsícíh měl 6,8kg/69cm. (Porodní váha/délka-2,95kg/49cm). Začínám z toho být trochu vyplašená, paní doktorka mu bude dělat nějaké krevní testy, zatím bez vyšetření na endokrinologii. Napadá Vás, jaký by mohl být důvod pomalejšího růstu? Syn normálně jí a je ještě i částečně kojen. Stolici má pravidelnou, spíše řidší, 2x denně. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Leo! Dle Vašich údajů a percentilových grafů české populace se skutečně jedná o menší dítě, délkově 8.-24. percentil, což je lehký podprůměr a váhově pod 3.percentilem, což již značí malou hmotnost. Nicméně ještě v mezích širší normy vzhledem k jeho délce. Pokud jsou měření "přesná" a dochází ke zpomalení růstu, přestože má dítě adekvátní příjem stravy, je dobré udělat základní vyšetření, aby se vyloučily skryté problémy třeba se vstřebáváním živin, imunitou, produkcí hormonů apod. Těžko spekulovat, když jsem vaše dítě neviděl, co je příčinou, neboť jich může být více. Uvidíte, jak dopadnou základní testy a pokud by ukázaly na nějaký problém, pak Vás s dítětem paní doktorka jistě vyšle na odborné vyšetření. Zapátrejte v rodině po výškách blízkých příbuzných. Možná, že to nic vážného nebude. S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: