Nový nehet přestal růst (?)

Před 2 týdny ve čtvrtek manžel synovi narazil spodní hranou dveří do malíčku na noze. Nehet postupně odumřel, ale stále držel. Ihned se mu to tam zanítilo, prstík natekl a zčervenal. To jsem během pár dní úspěšně vyřešila Fucidinem. Starý nehtík se mezitím trochu víc uvolnil, ale u nehtového valu (v místě, kde bývají vidět bílé "měsíčky") stále držel. Před 1 týdnem chirurg pravil, že synovi roste už nový nehtík a starý nehet je již stejně odumřelý a bude lepší ho odstranit kvůli případné infekci. Nehet chytl nůžkami, nadzvedl (ohnul nahoru), povytáhl a odstřihl.Prý se slaboučký nehtík ("slídička") bude teď nějakou dobu při růstu kroutit nahoru a máme ho jen odstřihávat, než zpevní. Divila jsem se, že již po týdnu je "nehtík" vidět. U valu (v místě měsíčku) to byla v podstatě jen kůžička slaboučkou průhlednou slídou, viditelný byl vlastně jen odrůstající okraj, který je silnější. Nyní však uběhl další týden a nezměnilo se vůbec nic. Nehtík nezesílil, nepovyrostl, nezměnil tvar a neodrůstá nic, co by bylo třeba odstřihávat. Synovi je 5 let, takže nehty mu rostou rychle. Nevím, zda došlo k poškození matrix úrazem nebo zda došlo k úplnému narušení až před týdnem na chirurgii v podstatě zbytečným zákrokem, protože tou dobou byl prst zcela zdráv. Jestli třeba při zákroku nesloupli právě narůstající slaboučký nový nehtík, a proto je celou dobu vidět jen jeho okraj, protože došlo k poškození nové slabé nehtové ploténky a při tom nějak i lůžka pod ní. Navíc myslím, že starý nehet tam měl zůstat, aby ten nově vyrůstající chránil a tiskl k lůžku. Nebo je to normální a nehtík ještě poroste.. , případně je možné lůžko ještě nějak zregenerovat a zachránit to? Jak o něj mám pečovat a kam se obrátit (podiatr, chirurg, dermatolog, pedikér)? (Stále se dočítám jen to, že nehet roste pár měsíců, ale o tom, jak to má vypadat, když vyrůstat začíná, nemůžu dohledat nic.) Vážím času, který nám věnujete a děkuji Vám.

Odpověď odborníka:

V dřívějších dobách se po traumatu nehet odstraňoval okamžitě a lůžko se nijak nechránilo, nyní posledních 10 let se starý nehet ponechává, pokud není překážkou a není zdrojem infekce. Regenerační schopnost nehtového lůžka je velká zvláště u dětí, takže by se postupně nehet měl vytvořit. Nicméně kontrolujte stav nehtu nejdříve kontrolou na chirurgii se zhodnocením stavu a u kožního lékaře. Oba obory takto spolupracují.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: