Nse marker

Dobrý den, paní doktorko. Je mi 20 let a při posledním krevním obrazu mi byl zjištěn tumor marker NSE, který byl zvýšený o 2 jednotky nad horní hranicí přípustnosti. Dále jsem měl mírně zvýšené leukocyty a už přes půl roku mám v podpaží a jakoby na prsou zvětšené nebolestivé uzliny. Sice jsou malé, ale i tak je nahmátnu. Žádné další příznaky nemám. Mám strach, zda se nejedná o nějaký typ lymfomu, např Hodgkinův. Má NSE marker s lymfomy nějakou spojitost? Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den - moc nerada v zásadě utíkám od odpovědi - přiznávám, že z pozice lékaře považuji za velmi nešťastné, když se k nálezům vyjadřuje více "odborníků". V rámci nepsané dohody je zvykem, že výsledky by měl s pacientem probírat zásadně ten lékař, který "vyplnil žádanku", tedy indikoval vyšetření. Vy jste zřejmě v péči internisty nebo hematologa - pokud se obáváte onkologického onemocnění, bylo by nejlépe zcela otevřeně o svých pochybnostech mluvit právě s Vaším dispensarizujícím lékařem. Věřte mi, prosím, že nejde o neochotu s Vámi vést diskuzi nebo o snahu "tabuizovat" lékařskou terminologii- snad spíše o přání chránit Vás před teoretickými "strašáky".

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: