Nutkání ke kašli po viroze

Poprosím o radu-v 7/2014 přechozená viroza(tt 38st. trvající 1 den),průjem ,zvracení po celý den,přesto jsem musela do práce na noční směnu...)(úleva po apl.Torecan inj.) -cca za 14 dní bb.kloubů,únava,tlak na hrudníku,kašel s expektorací-po návštěvě praktika-i přes čistý poslechový nález-pro déletrvající obtíže -atb Azibiot v dávce 2 balení(1 balení 3 tbl,celkem tedy6 tbl),vybráno i balení kaslí Erdomed.Kašel s poměrně velikým množstvím vykašlaného sputa(to vše na 14 denní dovolené v Chorvatsku,kdy 1 balení Azibiotu dobráno den před odjezdem na dovolenou,další balení Azibiotu po návratu-jak poradil praktik..,Erdomed užíván po čas dovolené).Po návratu kašel-suchý,dráždivý,stahující pocit v krku s nutkáním kašlat..dle alergoložky-kde jsem vedena pro pylové alergie-náběh na astma-doporučen Ecobec spray-do vybrání-bez úlevy,spíše dráždil víc,spirometrie v normě..odběr krve na serologii,kde pozitivní anti CMV IgG 250( norma menší než 6),dále pozit.anti EBV IgG (VCA) 18,20+anti EBV IgG(EBNA) 17,03(norma pro obě hodnoty menší než 1),pozit.Mycoplasma IgG 36(norma menší než 10)-hodnotám nerozumím,byt jsem zdravotník,praktik ma deletrv.dovolenou-poprosím tedy o vysvětlení hodnot serologie,popř.i možnou souvislost se stálým "pokuckáváním" a tlakem na průduškách(trápí mne přes den,ne v noci),dodávám anti chlam.pneum.IgM-hraniční hodnota+anti EBV IgM(VCA)-hraniční hodnota.Rtg plic v normě,odběry KO+diff.+laboratoř-min,štítná žláza,CRP-v normě,čeká mne ještě UZ štítnice.Děkuji za Váš ČAS i odpověd,Káča.

Odpověď odborníka:

Milá Káčo,
výsledky sérologie pozitivní ve třídě IgG znamená přítomnost tzv. anamnestických protilátek, tedy že jste se s uvedenými patogeny v minulosti setkala, ale pokud jsou ve třídě IgM protilátky negativní nebo hraniční, určitě se nejedná o čerstvou infekci ani příčinu kašle. Většina dospělých lidí se již virem EBV či CMV nakazila, takže Váš sérologický nález je naprosto běžný. Nezavrhovala bych myšlenku, že Vaše potíže přece jen souvisí s astmatem, i když máte klidovou spirometrii v normě. Bylo by vhodné domluvit se s alergoložkou, že ještě vyzkoušíte jiný inhalační lék, když Vám Ecobec nesedl. K potvrzení diagnózy bronchiálního astmatu by bylo ještě možné vyšetřit FeNO a bronchokonstrikční test, pokud jsou tato vyšetření dostupná. Pokud Vám alergoložka nepomůže, zkuste se ještě obrátit na plicní ambulanci. Držím palce.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: