Obava z vážného onemocnění

Dobrý den, asi před 6 týdny mě začaly trápit bolesti zad, které jsem nikdy předtím neměla, nejsou na určitém místě, ale nejčastěji v oblasti hrudní páteře, někdy se přesunou ale také do oblasti krční nebo bederní páteře. Nejprve bolesti vystřelovali do hrudníku, byla jsem vyšetřena na interně, laboratorní výsledky shledala paní doktorka v normě, i když se jí trochu nezdála nízká hodnota bílkovin, kterou mi odůvodnila vegetariánskou stravou. Doporučila mi vyšetření gastroskopem, při tomto vyšetření mi byl diagnostikován mírný zánět jícnu a předepsány léky Controloc a Itoprid. Při kontrole jsem oznámila, že mi začaly bolet také ruce a nohy, hlavně v kloubech, bylo mi doporučeno vyšetření na ortopedii. Ortoped u mě nic nenašel, vše v normě. Praktická lékařka nechala udělat RTG krční a hrudní páteře s tímto výsledkem: C páteř - osa bez deviace, napřímená lordosa krční, mírná spondylath¨rosa a unco a intervert. arthrosa. Ploténky dosud zachovány. Těla obratlová pravidelné, pouze při dolním ventr. okraji C2 drobná kalckfikace. Dif. dg. stav po drobné abrupci, samostatná apofýza. Th páteř - nazč. sinistroskoliosa v horní Th páteři, kyfosa hrudní bez podstatných změn. Pedily vykresleny. Krycí desky zvlněné. Mírná spondylathorsa a costotransversální arthrosa. Byl mi doporučen rehabilitační tělocvik. Posledních deset dnů se cítím ale hodně slabá, bolest kloubů a končetin ani zad neustupuje. Mám obavy, zda nemůže jít o nějaké vážné onemocnění kostí, např. mnohočetný myelom. Poraďte mi prosím jak mám dále postupovat. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud bylo laboratorní vyšetření krevního obrazu a biochemismu krve v normě, o mnohočetný myelom by se jednat nemělo (ten se projeví mimo jiné změnami v krevním obrazu a často také v postižení ledvin, což se v krvi ukáže jako zhoršená funkce ledvin, a byla by VELMI vysoká sedimentace). Popsané obtíže jsou velmi obecné a daleko nejčastěji provázejí různé infekce, běžným nachlazením počínaje a vážnějšími infekcemi konče (borrelioza apod.). Také se objevují při poruchách imunity (různých), při únavě, při poruchách postavení páteře (což máte, dle RTG), při onemocnění nervů a v neposlední řadě i při různých psychických nebo psychosomatických obtížích. v každém případě však, pokud VAše problémy ptřetrvávají/horší se/nelepší se - vyhledejte znovu svou lékařku a informujte ji o tom, zejména pokud se k bolestem přidala únava nebo pokud se cokoli horší. Lékařka Vás znovu prohlédne a podle aktuálního nálezu určí další postup. Můžete s ní probrat i zmiňovaný myelom, nad Vašimi výsledky lze zodpovědně probrat, zda Vám hrozí, nebo ne (s tím trochu souvisí i nález snížené bílkoviny v krvi, ale ten sám o sobě je obecný, bylo by potřeba vyšetřit i bílkoviny v moči, případně specifické bílkoviny v moči - paraproteiny - ale toto vyšetření musí určit lékař, na základě předchozích vyšetření a celkového stavu pacienta).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x