Občas zalehlé ucho, při zacpání pískání

Dobrý den, je mi 21 let, studuji VŠ. Koncem ledna, když jsem se učila na zkoušky a byla jsem ve stresu, se mi při učení stávalo, že jsem najednou uslyšela nějaký tichý pískavý/šumivý zvuk jakoby z dálky. Většinou se mi povedlo dohledat zdroj - topení, počítač. Myslela jsem, že jsem prostě ve stresu přecitlivělejší na zvuky. Když to nepřecházelo a nemohla jsem občas zdroj zvuku najít, zkusila jsem si zacpat uši a hledat zvuk uvnitř - většinou jsem tam uslyšela tiché pískání. Pákrát jsem pak pískání z ucha uslyšela i při nezacpaných uších, objevilo se i v druhém uchu. Pak mi začaly obě uši zaléhat a bolet, šla jsem k lékaři, který mi diagnostikoval zánět Eustachovy trubice. Nasadil mi léky na odplasknutí nosní sliznice a doporučil "profukovací" manévry na odlehnutí uší - když mi pískalo v levém uchu, manévr vždycky zabral a zmizelo to. Potom to bylo chvíli dobré, jen pravé ucho stále více zaléhalo. Teď, skoro po dvou měsících, jsem myslela, že už je to ok, zkusila jsem si ze zvědavosti zacpat uši, jestli něco uslyším, a v pravém uchu jsem bohužel zase dohledala (po delší době zacpání ucha) slabé pískání. Je to normální? Bojím se, abych něco nezanedbala a nezačalo se to zhoršovat. Na kontrole s ušima před dvěma týdny vypadalo vše v pořádku, tak je mi hloupé tam zase chodit, když mi vlastně nic moc není... Ve stresové situaci se mi teď stalo, že jsem uslyšela pískání, ale podle charakteru zvuku to bylo spíš opět zvýšené vnímání zvuku z topení, nevím... Pro ověření hypotézy bych si musela zacpat ucho, a to se jednak v té situaci nehodilo a jednak by to určitě vedlo k většímu soustředění na hledání zvuku při zacpání... Děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

dobrý den, pokud jste skutečně jen po delším zkoušení uslyšela slabounké pískání, které Vám nečiní žádné obtíže, nejspíše se jedná o slyšené vibrace z ucha (jsou tam dva drobné svaly, které mohou tichounký pískavý zvuk vytvářet svým, vlastně napětím). v uchu jde také za příhodných okolností slyšet tep ve středoušní tepně apod. (to je také normální a obvykle to nedělá žádné potíže). Pokud by Vás však pískání obtěžovalo nebo se horšilo, je potřeba nechat si uši opět zkontrolovat, zda se například nevrací zánět.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kašel kvůli pálení žáhy? Ano, je to možné!
Články: Kašel kvůli pálení žáhy? Ano, je to možné!
Refluxní choroba jícnu se...
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Artróza versus artritida
Články: Artróza versus artritida
Pacienti s bolestmi kloubů...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Sex sám se sebou – masturbace
Články: Sex sám se sebou – masturbace
Ještě v minulém století se...
Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce
Články: Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce
Srdeční onemocnění jsou...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: