Objasnění výsledků krve

Dobrý den. V dubnu 2011 mi byla diagnostikována autoimunitní tyroiditida s hodnotami TSH 0,683 a fT4 13,7, anti-TPO 321 a anti-TG 156. Lékařka mi předepsala 1/2 tablety Letroxu denně. Ten mi po půl roce vysadila s tím, že uvidíme, co to se mnou udělá. V červenci 2012 byly hodnoty TSH 3,61, fT4 16,09, anti-TOP 186 a anti-TG 112,7. Velikost laloků je - pravý 2,1x1,9x4,7 cm, levý 2,1x2,0x4,6 cm. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli jsou takové výsledky v normě a jestli změna je k lepšímu či k horšímu. U mého současného lékaře se totiž nikdy nic nedozvím. Děkuji předem za odpověď a přeji pěkný den :)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, autoimunitní tyreoiditida je bohužel chronické onemocnění, které sice ve Vašem věku může někdy samo vyhasnout, proto se zkouší léčbu po čase vysazovat, ale spíše trvá mnoho let, většinou doživotně. Z těchto výsledků bych řekla, že se nic moc nezměnilo, výsledky jsou z 07/2012 spíše o něco horší (vzestup TSH). V rámci popisu ultrazvuku je uvedná jenom velikost žlázy, která je normální. Důležité je také vědět strukturu žlázy, která může mít někdy více předpovědnou hodnotu dalšího vývoje, nežli laboratorní výsledky. Co se týče významu této nemoci pro Vás - je důležité chodit min. jednou ročně na kontroly, aby se nestalo, že se funkce žlázy ještě zhorší a nebude se o tom vědět. Vy sama nemusíte mít obíže, nicméně dlouhodobý vzestup hladin TSH může způsobit zvětšení štítné žlázy a její uzlovou přestavbu, co by mohlo vést k potřebě operace. V případě, že budete plánovat těhotenství - už o tomto faktu je potřeba informovat Vašeho endokrinologa. Naplánují se častější kontroly, aby se zaručilo, že v době otěhotnění budete mít dobré výsledky (TSH ideálně kolem 1-2). Nepříznivé hormonální výsledky můžou způsobit poruchy plodnosti i komplikace v těhotenství. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: