Očkování dítěte na neštovice

  • Dotaz od: Jarka Teplá
  • Publikováno: 1.3.2009
  • uLékaře.cz

Vážený pane doktore,paní doktorko.Jsem zdravotní sestra a chtěla bych vás poprosit o radu.Ve věku 16-ti měsícu jsem dala syna očkovat Priorixem ,poté mi lékařka řekla,že pokud dám další vakcínu již Priorix TETRA,bude očkován i na neštovice-první dávka musel být jen Priorix obyčejný,nebot tetra ještě nebyl.Ale chci se vás zeptat jestli je to takhle v pořádku,nebot dle mého měl mít bud dvě dávky tetry a pak samostatné očkování na neštovice,ale rozhodně né jeden priorix a jeden priorix tetra to dle mého není dostačující.a ještě vás prosím o názor na očkování proti chřipce u dvou a jedenácti leteho dítěte.Obě děti výrazně nemarodí,žádná onemocnění nemají.Sama jsem názoru neočkovat,mě jako zdrav.sestru jeden rok lékařka naočkovala a pak jsem prodělala tak šílenou chřipku jako ještě nikdy a hlavně jsem se toho onem.nemohla dlouho zbavit.Vím,že vše je věcí názoru a u dětí je u dobrovolných očkováních rozhodnutí jen na rodičích,ale i přesto vás o ten váš postoj k této problematice velmi prosím a zároven děkuji za čas strávený nad mou otázkou.Všem nám přeji do Nového roku lepší podmínky v práci,optimismus a hlavně pevné nervy.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Priorix tetra navíc obsahuje oproti Priorixu očkovací látku proti něštovicím (varicela). V dnešní době je doporučováno podat tuto vakcínu 2x, aby byla zaručena účinnost. Pokud by tedy ve Vašem případě byla podána jako druhá vakcina Priorix Tetra, bylo by očkování proti varicele neúplné. Jednoduše řečeno jak vakcina Priorix, tak vakcina Priorix Tetra se každá podává dvakrát v optimálním případě. Co se týče toho, že jste byla očkována proti chřipce a pak jste jí onemocněla, tak to je skutečně možné. Pravděpodobně jste onemocněla jiným typem viru, proti kterému očkování nebylo určeno.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: