Očkování proti klišťové encefalitidě

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na několik informací ohledně očkování proti klíšťové encefalitidě. Lékař nechce očkovat, pokud od posledního přisátého klíštěte neuběhne minimálně měsíc. Já bohužel tuto podmínku nejsem schopná splnit - bydlíme v lokalitě, kde se klíšťata hojně vyskytují, navíc v těsné blízkosti lesa a letos je to extrémní - první jsem našla v prosinci a od března je nosím domů pravidelně (i přes používání repelentů). Chtěla jsem se zeptat, na kolik je splnění této podmínky důležité. Případně, jestli by skutečně mohlo být očkování v inkubační době nemoci tak velkým rizikem. A ještě druhá věc - z několika ne úplně důvěryhodných zdrojů se mi doneslo, že některé výzkumy naznačují souvislost mezi tímto očkováním a vznikem roztroušené sklerózy. Osobně to vnímám jako fámu. Nebo opravdu může tato souvislost existovat?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, postup, který doporučuje Váš lékař je ideální, ale v mnoha případech, jako je ten Váš, nerealizovatelný. Vzhledem k tomu, že v případě klíšťové encefalitidy, očkování do inkubační doby nezhoršuje průběh onemocnění, je očkování i po přisátí klíštěte možné. Samozřejmě s adekvátním poučením pacienta o tom, že ještě není po první dávce chráněn a že k rozvoji onemocnění může dojít. Souvislost mezi očováním a rozvojem roztroušené sklerózy nebyla potvrzena. Přeji hodně zdraví.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: