Očkování proti tetanu

Před dvěma lety (v té době to bylo 10 let od posledního očkování proti tetanu) jsem měla neurologické problémy typu brnění končetin a záškuby po celém těle. Pravděpodobným zdrojem obtíží byla v teprve v té době zjištěná a tehdy ještě neléčená hypotyreóza. Od doby zaléčení štítné žlázy tyto neurologické problémy ustaly, nicméně v období, kdy se u mě během roku objeví běžná viróza, se v malé míře jak záškuby, tak brnění znovu přechodně objeví a po vyléčení opět zmizí. Mám obavu - až půjdu po 15 letech (tedy za 3 roky) na přeočkování proti tetanu, aby mi toto přeočkování nevyvolalo nějaké další a horší neurologické potíže, které se mimo jiné uvádějí i v literatuře jako možná rizika po očkování proti tetanu. Může mě v mém případě toto přeočkování ohrozit? Sama neuroložka mi před dvěma lety řekla, že nebudeme přeočkovávat po 10, ale raději s ohledem na mé potíže až po 15 letech. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nedokážu jednoznačně odpovědět. Osobně jsem zastánce očkování, popřípadě po domluvě s rodiči úpravy schématu očkování. Pokud uvažujeme tak, že viróza - aktivace imunity - u vás způsobí reakce , které udáváte, tak se nabízí možnost, že i po očkování by podobné reakce mohly vzniknout. Navrhuji vyšetření protilátek proti tetanu a určit, zda je nutné přeočkování ( dle jejich hladiny), imunologické vyšetření. Vhodné je vyšetření i hladin například vápníku hořčíku...Pokud jde o očkování dětí a očekávaní komplikace - využíváme možnosti očkovat děti ve vakcinačních centrech fakultních nemocnic, kde jsou po nějakou dobu od aplikace vakcíny pod dohledem. Nevím, ale možná by bylo možné toto využít i ve vašem případě při očkování dospěláka. Klíma

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: