Opakovaná distorze kotníku

Dobrý den, už 2x jsem si podvrtla v krátkém časovém období stejný kotník. Byla mi dána elastická bandáž a mast. Nevím, jestli nejsem na tohle náchylná a neměla bych využít rehabilitací. Můžete mi doporučit nějaké rady, cviky, jak s nohou cvičit, aby se úplně zotavila? Nebo mám raděj chodit na rehabilitace k odborníkovi? Také by mne zajímalo co doporučujete při sportování jako prevenci podvrtnutí, bandáž, taping, ortézu,..? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Ortoped musí při vyšetření zhodnotit stabilitu hlezna. Nestabilní hlezno s poškozenými fixačními vazy může stát za nepevností a sklonem k nestabilitě a tím opakovaným následkům podvrtnutí.Napomůže vyšetření tzv. drženým rtg snímkem. Právě podvrtnutí by se mělo léčit dobrou fixací sádrovým obvazem a mělo by se omezit přílišné aplikování funkční léčby s krátkodobě aplikovanou ortézou nebo jen bez znehybnění hlezna vůbec. Nyní na namáhavou činnost hlezna bych vždy užil pevně přiložené elastické obinadlo. V rehabilitaci po vyšetření napomůže rehabilitační lékař a provede fyzioterapeut na rehabilitačním pracovišti.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: