Opakovaná infekce močových cest

Nikdy jsem netrpěla na záněty močového měchýře a teď už ho mám po měsíci podruhé. Tentokrát mi lékařka předepsala chemoterapeutikum Triprim 200mg, po týdnu užívání, kdy mi moc nepomohla mi předepsala Macmiror 200mg tablety, po nich už mi je dobře. Můj problém spočívá v tom, že plánujeme s partnerem miminko. Proto bych se chtěla zeptat, za jak dlouho po těchto lécích se můžeme začít pokoušet? A ještě prosím o radu, jak se vyvarovat opětovnému vrácení zánětu? Hygienické návyky dodržuji, akorát pracuji v chladu, ale dostatečně se oblékám a také jsem se dočetla, že právě nechráněný pohl. styk může být příčinou a tím že se pokoušíme o dítě, tomu nezabráním a také si myslím, že to má v mém případě zavinění. Vím, že je to hloupá otázka, ale co mám dělat, aby se mi podařilo otěhotnět a zároveň zase nechytla zánět? Moc děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Jančo, z Vašeho dotazu není patrné, zda Vám Vaše lékařka před nasazením antibiotické léčby vyšetřila moč na kultivaci, aby se odhalil původce Vašeho zánětu a zároveň jeho citlivost na antibiotika. Je důležité léčit močovou infekci cíleně podle infekčního původce zánětu a antibiotiky, na která je citlivý. Důležité je chránit se před prochladnutím a dodržování pitného režimu jako prevence opakování močové infekce. O miminko se můžete snažit po ukončení léčby antibiotiky, požádejte svou lékařku o kontrolní vyšetření moči chemicky + sediment a o kultivaci moči. Stejné vyšetření Vám může udělat i odborný lékař - urolog. Přeji Vám pěkný večer.

MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.
MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Kralupy nad Vltavou

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x