Opakované (asi) záněty spojivky

Dobrý den, jako každého kdo delší dobu pracuje s pc mě nyní trápí problém se svěděním, pálením v očích. Občas se objeví bílí hnis. To vše nejspíš bude zánět spojivek od práce s pc. Otázkou však je proč mám tyto problémy když mi práce u pc nedělala nikdy problémy až do doby před asi 5 měsíci kdy jsem jeden den pracoval déle než bylo zdrávo, druhý den se objevila silná bolest na očima hlavně při prudkém otočení očí, nebo silném odlesku. Za týden byl problém pryč. Avšak před 2 měsíci jsem dostal bakteriální zánět spojivek. Lékař mi předepsal gel a kapky (silné pálení v očích, opět stejná bolest jako předtím). Po týdnu opět problém pryč. Bohužel za 14 poté jsem opět dostal mnohem slabší zánět spojivek, podle výtoku bakteriální, který však za 5 dní byl zcela pryč. Od té doby však jsem nejspíš další 2 slabší záněty spojivek ( bílý hnis - nejspíš záněty z pc ). Otázka tedy zní můžou ty záněty být zapříčiněny nedoléčením toho prvního zánětu ? Mohla ta bolest před 5 měsíci znamenat nějaký zanedbaný problém ? Pří prvním zánětu mě lékař vyšetřil obě oči a vidím skvěle. Může tedy příčinou být pouze unavenost očí z pc nebo je třeba bádat po dalších přičinách ? U pc je jednoduché řešení, používat minimálně ale až vystuduji a budu pracovat denně na pc ( tak jako teď pracuji každé prázdniny a až teď jsem měl problémy ) bude tento koloběh zánětů pro mě rutinou ? a jaké řešení se naskýtá v budoucnu ? ( od kapek po operace ? ) může v budoucnu nastat situace že moje oči 8-10h denně práci na pc nevydrží a budu muset hledat jiné zaměstnání ? Co pro své oči můžu udělat nyní abych je do budoucna nepoškodil ? Děkuji za odpovědi na rozsáhlý a zdlouhavý dotaz

Odpověď odborníka:

Dobrý den, domnívám se, že Vaše obtíže nejsou v podstatě zánět, ale jedná se o syndrom suchého oka. Proto je "hnis" bílý. Při bakteriálním zánětu není bílý. Zhoršení po prvním zánětu lze vysvětlit snadno...aplikace antibiotik a i samotná infekce ještě více narušila slzný film a tak se obtíže vystupňovaly. POužívejte pravidelně umělé slzy bez konzervačních látek a dodržujte ergonomii práce na PC (snížit jas, osvětlení, dělat si pravidelné přestávky a dodržovat správnou pozici hlavy vůči monitoru). Teď k Vašim otázkám...pokud jste používal antibiotika alespoň týden dle pokynů lékaře, tak byl zánět adekvátně přeléčen. Žádné další příčiny není v současné situaci nutné hledat. Když budete dodržovat ergonomii práce a kapat umělé slzy, tak by se vše mohlo za delší časové období upravit (počítejte s pár měsíci). Případné řešení v budoucnu je podle typu poruchy slzného filmu...gely, výroba sérových kapek, implantace uzávěru slzných cest, atd. To ale velmi předbíháte. Pro oči dělejte co již bylo řečeno a dbejte na pestrou stravu.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x