Opakovane mykozy

Dobry den Jiz pres pul roku se lecim na mykozy-zacalo to nekdy v breznu oralnim sexem spojenym s prsty(ke koitu nedoslo, predtim jsme meli nechraneny sex s ejakulaci i nekolikrat denne a byla jsem zdrava jako ripa. HA neberu, mela jsem 5let zlate nehormonalni telisko pak rok pauzu a ted mam jiz temer dva roky druhe, nikdy jsem s nimi nemela zadny problem)druhy den svedeni,lecila jsem to uspesne canestenem. od te doby ale kazdy mesic vzdy kdyz jsme meli(jako obvykle)vice nez jeden styk denne,mykoza byla zarucena,nicmene pote vzdy uspesne vylecena(az do dalsiho mesice).toto se tahlo cca 3mesice,vzdy se lecil i partner(mel parkrat taktez priznaky mykozy a i kdyz nemel,lecil se stejne,canestenem ci gynopevarylem masti). Pak se ale mykoza stala nevylecitelnou.bylo mi nasazeno nekolik pripravku(rosalgyn, gynopevaryl, 1tableta mycomax150,canesten)svedeni ustoupilo ale vytok zacal mirne pachnout rybinou a pri sexu jsem citila palcivou bolest a paleni(do te doby maximalne mirne svedeni). Gynekolog mi odmitl udelat kultivaci, rekl ze vidi ze je hlen mirne zmeneny a dostala jsem entizol na 10dni(partner take)a vaginalni tablety macmiror complex na 8dni. Po teto lecbe sex stale bolel,ale po 10denni aplikaci vaginalnich probiotik veskere problemy ustaly.nutno dodat,ze v teto dobe jsem dopsala,obhajila diplomovou praci a udelala statnice,takze jsem sve nemoci pripisovala i velkemu psychickemu vypeti. Toto vse se odehralo cca do konce kvetna a zhruba po prvim tydnu v cervenci jsem dostala jakousi prujmovou infekci-dva dny horecka,prujem,pak cca tri dny vse v poradku nasledne tyden v kuse prujem s teplotami pres den 36,5 a v noci klidne 41. Testy na salmonellu negativni,postupne se vse spravilo dietou a hylakem, mesic byl klid a pak opet uderila mykoza ve sve plne sile. Lecila jsem to ze zacatku boraxovymi globulemi,nemela zadny sex(doktorka mela cely srpen dovolenou a ja jiz tusila ze mam chronicky problem)ty zabraly,ale pak prisla menstruace.nosila jsem vyhradne vlozky,ale na sport jsem si parkrat vzala probioticke tampony.prvni den po skonceni menstruace jsme s pritelem meli styk s kondomem,sex ohrome palil a bolel,i po sexu jsem citila paleni.vzala jsem si probioticky cipek(ktery jsem si vzala i den pred tim)ale druhy den rano opet svedeni,vytok,bolest,natekle pysky,nemohla jsem ani chodit.byli jsme na dovolene na 14dni(cyklistika,nekoupali jsme se),tak jsem si koupila canesten combipack, problemy po cca4 dnech ustoupily,po tydnu jsme zkusili sex s kondomem.nebyl moc prijemny,vzdy po styku jsem se musela namazat canestenem,jinak paleni pretrvavalo.po navratu jsem sla ke gynekologovi. Opet mi odmitl vzit ster na kultivaci, vzal pouze cytologii, diagnostikoval pohledem mykozu, napsal mi na tri tydny mycomax 150(1tableta na tyden)a rekl at si k tomu koupim v lekarne nejaka antimykotika(koupila jsem si gynopevaryl)po aplikaci vag. Tablet jsem 8dni uzivala vag. Probiotika a pila kefiry, jiz tri tydny nemela zadny sex. Nyni mam menstruaci, nosim pouze vlozky,pouze 1den jsem si na sport vzala probioticky tampon. Od vcerejska me trapi silne nachlazeni(teplota-paralen,ryma,bolest v krku-potlacena kloktanim)jsem v klidu-lezim a ustupuje to. Zitra si mam vzit posledni prasek mycomaxu, ale tusim, ze lecba nebude moc uspesna, protoze obcas citim mirne svedeni, i ted pri menstruaci citim mirne svedeni a pri zavadeni probiotickeho tamponu byla pochva na dotek neprijemne citliva. Gynekolog mi celkem s klidem oznamil, ze mykoza pokud se jednou chyti muze byt na cely zivot. Ziskal si timto u me neduveru,protoze mam za to, ze se jedna spise o imunitni problem a mikrobialni nerovnovahu a ne nejake ziskane nelecitelne onemocneni jako treba HIV. Nechala jsem si udelat rozbor krevniho obrazu a byl v poradku,ani zadne mezni hodnoty. Momentalne menim praktickou lekarku, protoze moje predchozi se mnou odmitala spolupracovat, kdyz jsem s ni chtela prodiskutovat nejakou moznost krevnich rozboru,imunologickych testu apod. rikala mi, ze mykoza je jasne gynekologicky problem, ktery mam resit s gynekologem(a gynekolog zase tvrdi, ze pokud chci nejake krevni testy,mam to resit s praktickym lekarem, ze on mi muze pomoci pouze lokalne). A neduveruji ani gynekologovi, prijde mi, ze me leci trochu jen tak od stolu(uz jen proto ze mi odmitl 2x udelat kultivaci i pres moje vyslovne prani, vzdy rekl ze pozna co mi je i bez kultivace), vystridal mou starou gynekolozku, ktera sla do duchodu. Na vas se obracim s prosbou zda je nutne trvat na kultivaci(mam za to, ze by se nemuselo treba ani jednat o mykozu ac priznaky sedi a lecba castecne reaguje), pripadne jake dalsi testy by se daly provest? Ma napr. Smysl trvat na testech na chlamydie, pripadne na nejaka ureaplasmata? Odmitam se smirit s faktem ze budu mit mykozu proste cely zivot a uz si s pritelem nikdy poradne nezasoulozime, nas vztah tim momentalne dost trpi(to same tvrdili mame ktera na ni trpela od 19to, v 50ti zjistili ze je chudokrevna-ja nejsem,erytrocyty v norme, a mykoza ji nadobro ustoupila do tydne od zacatku uzivani zeleza, coz je tristni 30let se trapit de facto"pro nic za nic"). Potrebovala bych drobnou konzultaci nejakeho dalsiho odbornika-tedy vas. Budu vdecna za jakoukoliv radu, ci nazor. Dekuji

Odpověď odborníka:

Mykoza je onemocnění sice rádo se vracející,ale samozřejmě léčitelné,je vždy nutná léčba obou partnerů,bylo by vhodné i kultivační vyšetření partnera na kožním oddělení u vás samozřejmě kultivace včetně citlivosti z pochvy a mikrobní obraz poševní a další postup dle výsledků, možné je i léčba desenzibilizací na alergologii. Nutné je nezapomínat na prevenci tohoto onemocnění Při dodržování 10 zásad můžete výrazně snížit riziko vzniku vaginální mykózy. Dodržujte přiměřenou hygienu – nedostatečná i přehnaná péče v intimní oblasti poškozuje obranné mechanismy sliznice. Používejte neparfémovaná mýdla, koupele, vložky a slipové vložky – parfémované mohou poškodit ochranný kyselý film pokožky, která se potom stane náchylnější ke kvasinkovým infekcím. Nenoste syntetické spodní prádlo – vytváří teplé a vlhké prostředí, ve kterém se vaginální infekci daří. Nenoste těsné oblečení – těsné upnuté džíny podporují prostředí pro rozvoj infekce. Vyhněte se nošení spodního prádla typu strings a tanga, jejichž šňůrka nasává vlhkost a stává se živnou půdou pro kvasinky a bakterie. Po použití toalety se utírejte zpředu od pochvy dozadu – nepřenesete tak žádné střevní patogeny do vagíny. Některým ženám vyhovuje používání ubrousků pro intimní hygienu (samozřejmě neparfémovaných), u jiných naopak vaginální mykózy vyvolávají, protože nechávají sliznice vlhké. Vyvarujte se konzumace velkého množství uhlohydrátů – například ve formě cukru, čokolády nebo koláčů, protože kvasinky mají rády sladké. Vhodné je také vyhnout se bílému pečivu a příliš velkému množství tvrdých sýrů. V případě zjištění prvních příznaků vaginální mykózy zahajte léčbu vhodným přípravkem co nejdříve. Před aplikací vaginální tablety či vaginálního krému si nejprve důkladně umyjte ruce – zabráníte tak vniknutí dalších nežádoucích patogenů do pochvy. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: