Opakované mykozy, záněty

Dobrý den, je mi 20 let a rok a půl mám stáleho partnera. Trápí mě opakované mykózy už nějméně 2 roky, vyzkoušela jsem snad všechno, veškeré čípky, vaginální krémy s obsahem vitamínu C, změnila jsem lékaře který mi udělal kultivaci (stěr) ale nic u mě údajně nenašli, jen nějakou bakterii co se normálně vyskytuje ve střevech, ale na hygienu dbám, doma chodím na " vostro", mám jen bavlněné prádlo a vubec všechny tyhle zásady dodržuji. Nedávno jsem na lékařské přípravky rezignovala a zkusila to s bylinkami, koupele v měsíčku, Citrovital a podobně. Vícekrát jsem měla také bakteriální vaginozu. Bohužel jak se zdá nic stejně nezabírá, těď jsem měla menstruaci a mykoza se vrátila přímo při ní, takže ještě dvakrát nepříjemnější než normálně. Můj problém je, že i když jsem občas bez problému, dvakrát se s přítelem milujeme a já zas druhý den cítím slabé svědění nebo mám kolikrát výtok zapáchající rybynou, což mě dost trápí a je mi to nepříjemné. Protože kolikrát se cítím tam dole zdravá, tak se s přítelem miluji ale je to právě občas cítit po rybách, což mi příjde dost trapné i když se navzájem před sebou nestydíme a přítel o mých problémech ví. Abych nezapoměla přítel byl také na stěru a nic mu nenašli (byl u obvodního lékaře). Hygienu dodržujeme oba, chci vás poprosit o radu, co by mi mohlo ještě pomoci nebo v čem je zakopaný pes, popřípadě kam poslat přítele apod. Už jsem z toho zoufalá, není týden abych něco nemusela léčit. Můj gynekolog ještě navrhl že mi odebere krev kvůli cukrovce. Jinak mám leidenskou mutaci takže antikoncepci brát nemohu, to je prý možná příčina proč vždy před menstr. mám mykózu. Také mám nějaký imunodeficit, nevím přesně odborný název, zkrátka mám špatnou imunitu, mohl by to být ten problém? Předem děkuji za odpověď a omlouvám se za dlouhé psaní. Hezký den, V

Odpověď odborníka:

Dobrý den, opakovanou mykózu je při potvrzení potřeba řádně přeléčit, krátkodobá léčba a střídání přípravků zde nepomůže. Na léčbě se domluvte se svým ošetřujícím lékařem, nepouštějte se do léčení sama. Leidenská mutace nebude příčinou těchto obtíží, test na cukrovku je dobré udělat. Upravte dietní návyky, vyhýbejte se sladkostem. Hygienu dodržujte i na WC, je potřeba utírat se správným směrem. I na bakteriální vaginozu existuje léčba, není dostupná bez lékařského předpisu. Partnera nikam posílat nemusíte, ten potíže nemá. Imunodeficit může být příčinou opakovaných zánětů. Měla byste však sama vědět, o jaký imunodeficit se jedná.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nebojte se očkování proti klíšťové encefalitidě ani u alergiků
Sváteční klid dopřejte i svým játrům
Články: Sváteční klid dopřejte i svým játrům
Vánoce jsou zkouškou pevné...
Karpalní tunel
Články: Karpalní tunel
Bolest v oblasti zápěstí...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Pásový opar
Články: Pásový opar
Pásový opar, herpes zoster...
Záněty močových cest: komplikace vzniknou raz dva
Články: Záněty močových cest: komplikace vzniknou raz dva
Ať už jde o močový měchýř...
Očkování proti klíšťové encefalitidě před dovolenou stihnete
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: